понеділок, 06 лютого 2006 19:30

У Туркменістані скасовують пенсію

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов, 65 років, підписав закон, через який людям вже місяць не платять пенсію. Згідно з ним пенсіонерів, які мають дітей віком від 18 років, держава більше не буде утримувати. Тим же, в кого дітей немає, наполегливо пропонують віддати квартири у власність державі, а самим перебратися у будинки для престарілих.

Хто хоче отримати пенсію, повинні довести свій стаж. Для чоловіків — 25 років, для жінок — 20. Враховуються тільки відпрацьовані дні: без вихідних, лікарняних, святкових днів чи відпустки по догляду за дитиною. Хто не зможе цього зробити, не отримуватиме пенсію взагалі. Держава підрахує, скільки кому раніше виплачували "зайвого" і забере гроші назад.

Пенсію не даватимуть і туркменським колгоспникам. Сапармурат Ніязов підрахував, що за радянських часів чоловікам допомагали працювати на полях цілі сім"ї. Тому вони отримали забагато. А ще Туркменбаші остаточно відмінив матеріальну допомогу інвалідам.

Пенсії не дають нікому, допоки чиновники підраховують, скільки кому платити і хто скільки "заборгував" державі. Поки що невідомо, як довго триватиме це обраховування. Проте вже зараз у міністерстві соціального забезпечення кажуть, що внаслідок пенсійної реформи 100 тисяч туркменів взагалі не отримають пенсію, а майже 200 тисячам виплачуватимуть значно менше, ніж раніше — близько $10 на місяць.

Коли про такі новини дізнавалися самі пенсіонери, багато з них непритомніли і переживали серцеві напади просто в банках і поштових відділеннях. Кажуть, що морги переповнені тілами громадян, які не пережили новини.

Ті, в кого нерви сильніші, почали вимагати пояснень. Але в банках їм нічого не кажуть, а центри соціального захисту закриті. Чиновники, які повиїжджали у міста і села, заспокоюють: мовляв, явище може бути тимчасовим. Проте самі не знають, наскільки.

Зараз ви читаєте новину «У Туркменістані скасовують пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі