середа, 14 липня 2010 06:30

У Зімбабве смердючі долари миють у спеціальних пральнях (ФОТО)

Автор: фото з сайта www.pravda.com.ua
  Алекс Мупонді, працівник пральні у Гараре, вішає на мотузок випрані долари. Каже, що спочатку хотіли закупити спеціальні пральні машинки, але побачили, що й звичайні не пошкоджують банкноти
Алекс Мупонді, працівник пральні у Гараре, вішає на мотузок випрані долари. Каже, що спочатку хотіли закупити спеціальні пральні машинки, але побачили, що й звичайні не пошкоджують банкноти

У зімбабвійській столиці Гараре відкрили спеціальні пральні, де миють брудні долари США. Їх замочують у мильній воді в звичайних побутових пральках, перуть 45 хв. Потім гроші сушать, повертають клієнту. Послуга коштує $3.

Американський долар — найпопулярніша валюта в цій африканській країні. Жителі перевозять гроші через кордон нелегально, ховають купюри в білизну та взуття. Тому купюри забруднюються, смердять. Дотепер більшість зімбабвійців самі прали та сушили на мотузках долари.

Алекс Мупонді, працівник пральні, каже, що клієнти задоволені. Найпопулярнішими в бідних африканських країнах є купюри номіналом $1, $2, $5 і $10. Долар перебуває в обігу на ринках і вулицях Зімбабве, доки не розпадеться на шматки. При цьому банки та підприємства не приймають порваних, заклеєних, пропалених та брудних банкнот США.

Уряд Зімбабве торік проголосив американський долар внутрішньою валютою. Доти в країні реєстрували світовий рекорд інфляції. Показник знецінення грошей протягом 2008 року становив у відсотках 231 млн, за офіційними джерелами. Інші економісти обраховували, що інфляція впродовж 2008-го була ще гірша — 6,5 квінкватригінтільйонів. Тобто 6,5 помножене на 10 у 108-му степені. Інфляція дійшла рівня, коли протягом дня кілька разів змінювалися ціни. Наприклад, бляшанка пива 4 липня 2008 року о 17.00 за місцевим часом коштувала 100 млрд зімбабвійських доларів. А о 18.00 — уже 150 млрд.

Економісти пояснюють кризу націоналізацією майна білих фермерів

У квітні уряд оголосив, що грошової одиниці Зімбабве офіційно не існує. 12 квітня 2009 року в країні дозволили розраховуватися одночасно доларами США, британськими фунтами стерлінгів і стабільними валютами африканських країн, наприклад, рандом — валютою Південно-Африканської Республіки. Однак основним залишився долар.

Економісти пояснюють кризу націоналізацією у державі майна білих фермерів, яку провів місцевий президент Муґабе. Ферми передали чорношкірим. Проте замість очікуваного економічного зростання почалася неймовірна інфляція.

У Зімбабве живуть 12 млн людей. Ввозять американську валюту в країну нелегально, аби не платити податку на митниці.

Зараз ви читаєте новину «У Зімбабве смердючі долари миють у спеціальних пральнях (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі