понеділок, 18 вересня 2006 17:48

У Того відзначили Новий Рік

Автор: фото: REUTERS/Noel Kokou Tadegnon
  Жрець племені Ґуен у Того благословляє одноплемінників свяченою водою
Жрець племені Ґуен у Того благословляє одноплемінників свяченою водою

П"ять тисяч африканців із племені Ґуен, яке проживає за 50 км від столиці Того міста Ломе, минулого четверга відсвяткували Епе Екпе — Новий рік.

"Епе" на мові племені означає "рік", а "екпе" — "камінь". Основну роль у церемонії святкування відіграє каменюка, яку головний жрець Ґуен щороку шукає у "священному" лісі. За повір"ями, колір каменя визначає, яким буде наступний рік.

Якщо жрець приносить червоний камінь, африканці готуються до сповненого небезпек року, проводять багато релігійних церемоній, щоб задобрити своїх богів. Синій колір означає рясні дощі. Цього разу жрець знайшов білий камінь із зеленими крапками, що значить таке: рік буде щасливим і мирним, але протягом нього слід особливо дбати про природу.

Члени племені Ґуен сповідують релігію Вуду. Крім Верховного бога, вірять також у духів. Вважають, що духи оберігають окремих людей і родини. Під час богослужіння духи вселяються в людей, і вони входять у стан трансу. Своїм богам африканці постійно приносять жертви.

Цьогоріч на святкуванні Епе Екпе на вівтарі вбили корову. Головний жрець освятив усіх п"ять тисяч одноплемінників священною водою, яку потрібно було ретельно втерти в усі частини тіла. Потім почалися танці.

Зараз ви читаєте новину «У Того відзначили Новий Рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі