понеділок, 28 серпня 2006 18:43

У Сонячній системі поменшало планет

Ще до минулого четверга Плутон вважали дев"ятою планетою Сонячної системи — найменшою, найстаршою і найбільш віддаленою від Сонця. Але минулого тижня 2700 астрономів із 75 країн світу, які зустрілися на конференції у Празі, дали Плутону новий статус — карликової планети. Тепер у Сонячній системі залишилося вісім справжніх планет.

Плутон 1930-го відкрив американський астроном Клайд Томбо, якому тоді було 24 роки. В обсерваторії Ловелла в Аризоні цілеспрямовано шукав дев"яту планету. Томбо фотографував небо. Одні й ті ж ділянки знімав кожні два тижні. Звіряючи фотографії, знайшов на них Плутон.

Назву нової планети затвердили 1 травня 1930 року. А обрала її 11-річна дівчинка Венеція Берні з британського міста Оксфорд. За сніданком її дід прочитав у газеті, що вчені відкрили нову планету і запитав онуку, як би вона її назвала. Дівчинка захоплювалася римською міфологією і відповіла, що раз планета така далека і холодна, її слід назвати на честь бога підземного царства Плутона.

Дід працював у бібліотеці Оксфордського університету. Він передав пропозицію своєму знайомому професорові, а той переслав її колегам у США. Ті підтримали назву майже одноголосно.

Про те, чи слід вважати Плутон планетою, учені бурхливо сперечалися від 2003 року. Тоді в Сонячній системі виявили космічний об"єкт, більший за Плутон. Його назвали 2003 UB313 і кваліфікували як карликову планету.

Багато астрономів, які були на зустрічі у Празі, критикували прийняте рішення. Професор Оуен Ґінґеріч із університету в Гарварді скаржиться, що голосували в останній день конференції. Більшість учених уже виїхали. Сам він у четвер теж був у США.

Плутон розташований за 5,9 млрд км від Сонця і має 2360 км в діаметрі. Рік на Плутоні триває 248 земних років.

Зараз ви читаєте новину «У Сонячній системі поменшало планет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі