четвер, 21 вересня 2006 17:24

Штучною рукою можна почистити апельсин

Автор: фото: REUTERS/Jason Reed
  Клаудіа Мітчелл із США стала першою жінкою, якій установили біонічний протез
Клаудіа Мітчелл із США стала першою жінкою, якій установили біонічний протез

26-річна американка Клаудіа Мітчелл два роки тому потрапила в автокатастрофу і втратила руку. Жінці розробили протез, але вона носила його дуже рідко. Щоб зігнути руку в лікті чи стиснути кулак, потрібно було зосередитися і напружити якийсь конкретний м"яз.

Минулого тижня Клаудіа показала журналістам новий протез, роботу якого контролюють нерви. Його Мітчелл отримала на своє 25-річчя і стала першою жінкою з так званою біонічною рукою. Першим чоловіком з біонічною рукою став шотландець Кемпбел Ейрд. У нього такий протез з"явився вісім років тому. Управляти ним треба було за допомогою маленьких перемикачів. Із того часу біонічний протез значно вдосконалили.

Увесь минулий рік Клаудіа вчилася користуватися новим протезом і тепер може без проблем почистити апельсин.

Нова "рука" важить п"ять кілограмів і працює за допомогою шести моторчиків. Її творець — доктор Тодд Кайкен із Інституту реабілітації в Чикаго зізнається, що протез має трохи незграбний вигляд: один мотор виступає за плечем, видно також частину дротів та інших металічних елементів.

Перед тим як приєднати протез до тіла, хірурги вивели плечові нервові закінчення жінки на грудну клітку. Мозок не знає, що нерви приєднані до інших м"язів, розповів Тодд Кайкен. Тепер вони майже під самою шкірою, тому електроди на її поверхні відчувають сигнали нервів. І відразу передають їх відповідним моторам.

— Нова рука масивніша за попередню, але має набагато більше функцій, — каже Клаудіа Мітчелл. — Тому її варто носити.

Зараз ви читаєте новину «Штучною рукою можна почистити апельсин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі