пʼятниця, 20 квітня 2012 07:30

Саркозі має програти у другому турі

Чинний французький президент 57-річний Ніколя Саркозі та його головний конкурент і одноліток соціаліст Франсуа Олланд наберуть приблизно рівну кількість голосів у першому турі президентських виборів, який відбудеться у неділю. У другому турі, що пройде 6 травня,  лідируватиме Олланд, згідно з опитуванням маркетингової компанії "Іпсос". За нього готові проголосувати 58% виборців, проти 42% за Саркозі.

— Франсуа Олланд уже переміг. Під час цієї кампанії кандидати не обіцяли нічого особливого. Найбільше відчувається саме бажання людей покінчити з правлінням Ніколя Саркозі. Більшість громадян не хочуть більше його при владі, — коментує євродепутат Партії зелених 67-річний Даніель Кон-Бендіт.

На виборах 2007-го Саркозі обіцяв створити нові робочі місця для молоді проблемних передмість, підвищити купівельну спроможність. Тепер констатують, що ці обіцянки він не виконав. Президент виправдовується, що саме на його каденцію припала світова економічна криза і що Франція впоралася з нею чи не найкраще в Європі.

Зараз безробіття утримується на рівні 10%, а серед молоді — понад 20%. Вирішення насамперед цієї проблеми очікують від нового президента більшість французів. Саркозі хоче відправляти безробітних на перепідготовку й скеровувати їх у ті галузі, де не вистачає робочих рук. Олланд обіцяє створити додаткові робочі місця для молоді передмість. Болючими питаннями залишаються також вартість освіти й медицини.

Прагнучи добрати кілька відсотків, що відділяють його від Олланда, Саркозі намагається переманити виборців третьої учасниці перегонів — націоналістки Марін Ле Пен, за яку голосуватимуть 14%. Важливою темою під час передвиборних дебатів було обмеження імміграції. Щороку до країни лише легально переїжджають близько 200 тис. людей, вихідців пеерважно з арабських країн Північної Африки. Їх утримання лягає на державний бюджет. Щоб це припинити, Ніколя Саркозі припустив навіть вихід Франції із Шенгенської зони протягом 2012-го.

Упродовж останнього тижня рівень підтримки Ніколя Саркозі впав на кілька відсотків. Проте близько чверті опитаних кажуть, що досі вагаються і можуть змінити рішення на порозі дільниці.

Зараз ви читаєте новину «Саркозі має програти у другому турі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі