понеділок, 17 липня 2006 18:32

Саміт "великої вісімки" коштував півтора мільярда доларів

Автор: фото: REUTERS/Grigory Dukor
  Президент Росії Володимир Путін  (праворуч) показує Джорджу Бушу свій перший автомобіль
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) показує Джорджу Бушу свій перший автомобіль

"Дивись, яка машина", — 60-річний президент США Джордж Буш звернув увагу своєї дружини Лори на автомобіль "Запорожець". Це був перший автомобіль президента Росії Володимира Путіна, 53 роки, який він придбав 1972 року, коли був студентом.

Буш і Путін зустрілися за вечерею в п"ятницю напередодні чергової щорічної зустрічі лідерів країн "великої вісімки", яка цього року пройшла у Росії з 15 по 17 липня. Путін показав "Запорожець" своєму колезі перед тим, як вони разом із дружинами повечеряли в Костянтинівському палаці в Санкт-Петербурзі. Буш у відповідь розповів, що його першою машиною був британський спортивний "Тріумф".

До того як приїхати в Костянтинівський палац, Буш зустрівся з представниками російських правозахисних організацій і вислухав їхні скарги з приводу поганого стану демократії в країні. А от антиглобалістів перед самітом цього року було досить мало — не більше 400 осіб. Ще перед початком зустрічі близько 150 протестувальників міліція завезла на віддалений стадіон, 30 людей заарештували.

Для охорони делегатів саміту від терористів повітряний простір над Санкт-Петербургом охороняли 20 військових літаків. Поблизу міста пребувала готова до бою ракетна установка. Для охорони задіяли 20 тисяч міліціонерів, солдатів і таємних агентів. Спеціальна служба перевіряла електронну пошту, де траплялися слова "Буш", "бомба" і "Путін".

Саміт "великої вісімки" — це неформальна зустріч лідерів США, Японії, Німеччини, Франції, Великої Британії, Італії, Канади і Росії. Остання приєдналася до "вісімки" вісім років тому. Як гості на зустріч також приїхали президент Китаю, прем"єр-міністр Індії, президенти Бразилії та Південно-Африканської Республіки.

Під час саміту члени "великої вісімки" прийняли програмні документи з трьох основних тем — енергетичної безпеки в світі, охорони здоров"я і освіти. Обговорили проблеми пташиного грипу, тероризму і війну між Ліваном та Ізраїлем.

У понеділок, останній день зустрічі, канцлер Німеччини Ангела Меркель відзначила своє 52-річчя. Володимир Путін подарував їй букет квітів і палехське панно — виріб, зроблений у традиції російського декоративно-прикладного мистецтва.

Санкт-петербурзький саміт "великої вісімки" коштував російському бюджету 40 мільярдів рублів, тобто майже півтора мільярда доларів. На попередню зустріч лідерів у Великій Британії витратили в десять разів менше.

Затримали журналіста, студентку і підлітка з України

У неділю під час акції антиглобалістів у Санкт-Петербурзі міліція заарештувала двох українських громадян — журналіста телеканалу "1+1" Максима Буткевича, що фотографував подію, та активістку організації "Світ — не товар" студентку Власту Підпалу. Їх доправили у відділення міліції N28 Центрального району Санкт-Петербурга, де утримували під адміністративним арештом, не допускаючи адвокатів. 16 липня також затримали неповнолітнього громадянина України, імені якого не називають. Він очікує суду в Центрі тимчасової ізоляції неповнолітніх. За ним уже виїхали батьки, повідомили в МЗС України.

Зараз ви читаєте новину «Саміт "великої вісімки" коштував півтора мільярда доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі