понеділок, 22 січня 2007 14:31

Росію визнали винною у катуванні чеченців

Європейський суд із прав людини минулого тижня вперше визнав Російську Федерацію винною у застосуванні тортур проти чеченців. Тепер влада повинна виплатити братам Арбі та Адаму Читаєвим по 23 тис. євро компенсації.

Чоловіки опинилися в руках російських військових 12 квітня 2000 року. Їх заарештували у власному будинку. Протягом шести місяців братів тримали в слідчому ізоляторі найбільшої чеченської тюрми Чернокозово. Били пляшками з водою та гумовими ременями, катували електричним струмом, нацьковували собак, душили й затискали шкіру плоскогубцями.

— Гадаю, можна порівняти цю тюрму з німецьким концтабором або сталінськими гулагами, — каже 41-річний Арбі Читаєв.

Концентраційним табором Чернокозово називають й усі її в"язні, й різні правозахисні групи. 2000 року організація "Х"юман райтс вотч" на 99 сторінках опублікувала звіт про цей заклад під заголовком "Ласкаво просимо до пекла". Такими словами вітають охоронці затриманих чеченців.

Раніше туди потрапляли переважно за підозрою в співпраці з чеченськими бойовиками. Колишні в"язні розповідали про живий коридор із двох десятків охоронців, через який обов"язково проходить кожен новий затриманий. Ув"язнений пробігає між наглядачами, тримаючи руки за головою. А ті б"ють його гумовими і залізними палицями або ж усім, що потрапить у руки.

Одна з найпопулярніших тортур у Чернокозово називається "слон". В"язневі сковують руки за спиною, одягають протигаз і перекривають доступ повітря. Коли людина вже задихається, клапан відкривають і впускають їдкий газ. Арбі та Адам Читаєві також проходили це випробування.

Братів звільнили незадовго після того, як про них у своїй статті написала російська журналістка Анна Політковська. Вона часто готувала матеріали про ситуацію в Чечні. Торік у жовтні журналістку застрелили в під"їзді власного будинку. Арбі Читаєв каже, що вони з братом залишилися живими лише завдяки цій статті. Зараз обидва живуть у Німеччині.

Першу справу про застосування тортур щодо чеченців у Європейському суді Росія програла 2005 року. За минулий рік суд виносив постанови про сплату відшкодувань у восьми випадках. Раніше владу РФ визнавали винною у тому, що вона не забезпечувала належну охорону в"язням і неналежним чином розслідувала скарги.

Зараз ви читаєте новину «Росію визнали винною у катуванні чеченців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі