середа, 22 лютого 2012 06:15

Російські підлітки вистрибують з вікон

Минулого тижня у російському Ростові-на-Дону 16-річний школяр Максим після сварки з матір'ю вистрибнув із балкона висотки. За кілька тижнів наклали на себе руки щонайменше восьмеро підлітків. Лікарі говорять, у країні епідемія підліткових самогубств.

— Максим лежав мертвий на снігу. Тіло було все побите, — розповідають мешканці будинку, де жив школяр.

Поряд лежали портфель і мобільник. Кажуть, Максим мав епілепсію. Сварився з матір'ю, бо не дозволяла йому через хворобу займатися спортом.

Психологи занепокоєні. Говорять, більшість дітей не мають достатньої психологічної підтримки, з ними не розмовляють фахівці. Найчастіше самогубці вистрибують із вікон, дехто вішається. Переважно зважуються на суїцид через сімейні сварки і романтичні стосунки.

— Буквально за одну ніч підлітки у гормональному плані перетворюються на дорослих. Починаються зміни з тілом і психікою. Все стає заплутаним. У цей період підліток потребує розуміння від рідних. Але батьки через роботу часто не помічають цього, — пояснює Євгенія Янковська, доцент кафедри клінічної психології Російського державного педуніверситету ім. Герцена. — Підлітковий суїцид — це особливий випадок, бо діти психічно нестабільні. У цьому віці на кожне самогубство припадають від 50 до 100 спроб порішити себе. Часто вони вдавані, демонстративні. Тоді це інструмент впливу на рідних чи однолітків із певної субкультури.

Нерідко підлітки вдаються до групового самогубства. Роблять це, щоб висловити протест, показати свої переконання. Такий суїцид часто трапляється під чиїмось впливом. Минулого тижня так учинили двоє дівчат з Московської області. Одна хотіла смерті, друга — довести, що вона справжня подруга. Обидві зістрибнули з даху і розбилися.

Росія на шостому місці у світі за кількістю суїцидів. Щороку чотири тисячі підлітків намагаються покінчити з життям. Майже половина гинуть. Як підрахували в Дитячому фонді ООН, п'ята частина російських тінейджерів страждають на серйозні депресії. У західних країнах такої молоді вчетверо менше. Євгенія Янковська каже, кількість самогубств зростає і через кризу. Батьки змушені більше працювати та приділяють менше уваги дітям.

Зараз ви читаєте новину «Російські підлітки вистрибують з вікон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі