вівторок, 27 червня 2006 15:39

Перуки роблять із волосся віруючих індійок

Перед храмом бога Венкатесвара в місті Тірупаті в Індії щодня від самого ранку в майже кілометровій черзі стоять десятки тисяч жінок. Вони приїздять сюди з усієї країни, щоб пожертвувати богові своє волосся.

Індійки вірять, що кожна жінка повинна хоч раз у житті пожертвувати волосся божеству. Тому щодня ченці з храму отримують тонни якісних пасм довжиною до пояса. Їх збирають на величезних складах прямо на території храмових приміщень, звідти відправляють у порт, а там, після певної обробки, продають європейським та американським компаніям. Храм у Тірупаті займає майже все місто. Завдяки волосяному бізнесу він став найбагатшим у всій країні.

Бога Венкатесвара вважають одним із найважливіших божеств в індійській релігії. Йому поклоняються як перевтіленню бога Вішну.

Торгівля волоссям почала розвиватися в Індії ще на початку 1960-х років. Його возили у Велику Британію, Францію і США, де робили перуки і косметичні засоби на основі екстрактів із волосся. Коли в Європі стали використовувати синтетичне волосся, попит на індійський товар значно знизився. Проте нині знову зростає — клієнти перукарень скаржаться, що від синтетичного волосся у них виникають подразнення шкіри та інші неприємності.

Ченці з храму в Тірупаті контролюють майже весь ринок волосся в Індії. Проте останні кілька років за справу також взялися дрібні іноземні торговці. Вони ходять від села до села і пропонують по $10 чоловікам за пасма волосся їхніх жінок. Це краще, ніж коли дружина віддасть його до храму безплатно. Тому жінок часто змушують голити голови силою, проти своєї волі.

Вдаються вуличні торговці й до простіших методів. Раз на тиждень приходять до села, дзвоном скликають усіх жінок і за їхнє волосся дають дешеві кольорові прикраси, а постійним клієнтам — дитячі іграшки. Траплялись випадки, коли на молодих дівчат просто нападали на вулиці, обрізали коси і тікали. Волосся у індійських селянок дуже хороше, адже його вкрай рідко обробляють хімічними препаратами.

Зараз ви читаєте новину «Перуки роблять із волосся віруючих індійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі