середа, 05 жовтня 2011 00:15

Нобелівський лауреат помер за три дні до вручення премії

Автор: фото: Reuters/BRENDAN MCDERMI
  Нобелівський лауреат Ральф Стейнман понад 40 років працював у Рокфеллерівському університеті в Нью-Йорку. 1973-го він виявив новий тип клітин — дендритні
Нобелівський лауреат Ральф Стейнман понад 40 років працював у Рокфеллерівському університеті в Нью-Йорку. 1973-го він виявив новий тип клітин — дендритні

Американському вченому Ральфу Стейнману присудили Нобелівську премію в галузі фізіології й медицини посмертно. Він помер за три дні до вручення нагороди 68-річним. Статут забороняє присвоювати премію посмертно, але для Стейнмана зробили виняток.

— Кілька років ми сподівалися, що він отримає "Нобеля". Коли я почув, що Стейнмана нагородили, не міг стримати сліз. Я в захваті, — каже доктор Лорн Тіррелл з університету Альберти. — Коли дізнався, що він помер, почувався жорстко обдуреним. Яка іронія долі! Лауреат помер у п'ятницю за кілька годин до того, як прийняли рішення про премію.

Коли члени комісії думали, кому вручити нагороду, вони не знали, що Стейнман помер. Після повідомлення зібрали термінову нараду. У понеділок після обіду постановили: нагородити покійного науковця.

— Рішення залишається в силі. Інформація про смерть надійшла після того, як оголосили, що він отримає премію, — кажуть у Нобелівському фонді.

Ральф Стейнман, який народився у канадському Монреалі, понад чотири роки хворів на рак підшлункової залози. Життя підтримував завдяки методу, за який і отримав нагороду. Вчений застосовував імунотерапію з використанням дендритних клітин (дендрити — відгалуження нервових клітин, що проводять нервовий імпульс. — "ГПУ"). Очолював Центр імунології й захворювань імунної системи у нью-йоркському університеті Рокфеллера.

Цьогорічну Нобелівську премію у сфері фізіології й медицини за дослідження вродженого імунітету, крім Стейнмана, присудили Брюсу Бетлеру і Жулю Хоффманну. Торік 4 жовтня нагороду в цій номінації отримав британський професор 85-річний Роберт Едвардс. Завдяки його дослідженням 33 роки тому з'явилася перша дитина з пробірки.

110-й Нобелівський тиждень стартував 3 жовтня. Першу нагороду вручили в галузі медицини. Останню — визначать 10 жовтня для фахівця з економіки.

Нобель заповів премію у п'яти напрямках: у галузі фізіології й медицини, фізики, хімії, літератури та премію миру. За рішенням Шведського банку з 1969 року вручають Нобелівську премію у галузі економіки. Її розмір становить 10 млн шведських крон —  приблизно $1,5 млн.

"Нобеля" не дають посмертно. 1996-го найвищу відзнаку в галузі економіки отримав британець Вільям Вікрі. Він помер за три дні після повідомлення про нагороду.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат помер за три дні до вручення премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі