вівторок, 17 липня 2012 00:15

Нацистського злочинця знайшли в Будапешті

Журналісти британської газети "Сан" знайшли найрозшукуванішого нацистського злочинця, за версією організації "Центр Симона Візенталя". З'ясували, що угорець 97-річний Ладіслаус Чижик-Чатарі живе у столиці своєї країни Будапешті. Під час війни він був начальником поліції в гетто і знущався з євреїв.

Журналісти стукають у двері квартири Чатарі в дорогому районі Будапешта. Виходить сивий літній чоловік у майці, трусах і шкарпетках. Його запитують, чим може виправдати своє минуле.

— Ні-ні, я не хочу це обговорювати. Я нічого такого не зробив. Ідіть звідси, — каже і зачиняє двері перед носом репортерів.

За словами журналістів, Чатарі говорив англійською з помітним канадським акцентом.

Під час війни він був начальником поліції з охорони гетто в місті Касса, тепер Кошице у Словаччині. Жертви згадують, що завжди носив на поясі батіг. Ним забивав майже до смерті жінок. Чоловіків змушував голими руками рити канави в замерзлому ґрунті. Євреї до крові обдирали кінцівки.

— Я працював поза гетто на цегельному заводі. Прибирав там. Пригадую, як Чатарі голосно кричав на євреїв. Я не був під його керівництвом, але чув про страшні речі, які він робив. Пам'ятаю жінок, які рили голими руками землю, бо він так наказував. Був злим. Сподіваюся, його змусять відповісти за скоєне, — каже ізраїльтянин Яшяху Щачар. Під час Другої світової війни він жив у місті Касса і знав Чатарі.

Після війни нацист виїхав до Канади під чужим іменем. 1997-го його викрили, позбавили канадського громадянства і видворили з країни. Із того часу ніхто не знав, де він.

Ладіслаус Чижик-Чатарі контролював складання списків євреїв, проводив їх особистий огляд і конфіскацію майна. Далі людей відправляли до таборів смерті. Із приблизно 12 тис., які фігурували в цих списках, вижили 450.

Зараз ви читаєте новину «Нацистського злочинця знайшли в Будапешті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі