понеділок, 27 листопада 2006 17:41

На переворот у Чилі Піночета надихнула дружина

Автор: фото: reuters/Victor Ruiz Caballero
  Колишній диктатор Чілі Авґусто Піночет (в центрі) разом із дочкою Лусією (праворуч) та онукою (ліворуч) у своєму домі в місті Сантьяго
Колишній диктатор Чілі Авґусто Піночет (в центрі) разом із дочкою Лусією (праворуч) та онукою (ліворуч) у своєму домі в місті Сантьяго

Минулої суботи колишньому диктаторові Чилі Авґусто Піночету виповнився 91 рік. Він узяв на себе відповідальність за все, що відбулося в країні після  військового перевороту.

11 вересня 1973 року за допомогою армії Піночет скинув із посади президента Сальвадора Альєнде. Після перевороту заборонив діяльність партій з уряду колишнього президента. За його наказом убили понад три тисячі прихильників Альєнде. Для виконання вироків створили спеціальний військовий підрозділ "Караван смерті". Близько 30 тис. чилійців утекли з країни.

Піночет говорить, що не жалкує про зроблене 33 роки тому:

— Після перевороту Чилі уникнула небезпеки тоталітарного правління і перейшла до демократії. Сьогодні наші співгромадяни насолоджуються нею.

Заяву колишнього диктатора прочитала 84-річна дружина Люсія Хіріарт. До їхнього будинку в місті Сантьяго прийшли близько 200 прихильників екс-президента. Він сидів позаду Люсії у кріслі, тримав її за руку. За словами Піночета, саме дружина надихнула його на державний переворот.

Вона завжди була сильною, впевненою в собі жінкою-лідером. Народилася в родині політика. Із Авґусто вони одружилися 1943 року. Виховали двох синів і трьох доньок. Усі 17 років Піночета при владі Люсія була його правою рукою.

Після того як він залишив посаду президента Чилі 1990 року, його неодноразово звинувачували в порушеннях прав людини і тортурах політичних опонентів. Проте спроби притягти Піночета до відповідальності не мали успіху через політичну недоторканість. Кілька разів екс-президента визнавали надто хворим для продовження справи і відпускали.

Два роки тому проти диктатора висунули нові обвинувачення. На його рахунках у закордонних банках знайшли $27 млн. Колишнього президента звинувачують в ухилянні від сплати податків і розкраданні державної казни.

Зараз ви читаєте новину «На переворот у Чилі Піночета надихнула дружина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі