середа, 06 червня 2012 06:30

Мубарак просить смертельної дози ліків

Автор: фото: REUTERS
  Єгиптяни моляться на площі Тахрір у Каїрі 4 червня. Одні дякують Аллаху, що покарав винного у масових убивствах екс-президента Хосні Мубарака. Дехто просить, щоб почалося нове повстання і розправилися з усіма винуватцями
Єгиптяни моляться на площі Тахрір у Каїрі 4 червня. Одні дякують Аллаху, що покарав винного у масових убивствах екс-президента Хосні Мубарака. Дехто просить, щоб почалося нове повстання і розправилися з усіма винуватцями

Колишнього єгипетського президента Хосні Мубарака, 84 роки, визнали винним у співучасті в убивстві демонстрантів під час торішніх демонстрацій. Кримінальний суд столиці Каїра 2 червня виніс екс-президенту вирок — довічне ув'язнення. Адвокати його оскаржуватимуть.

Хосні Мубарак — перший арабський лідер, якого засудили до довічного у власній країні.  Таке ж покарання за співучасть у вбивствах демонстрантів отримав колишній міністр внутрішніх справ Єгипту Хабіб аль-Адлі.

Поруч з екс-президентом на лаві підсудних опинилися його сини Гамаль і Алаа, яких звинувачували в корупції. Але суд виправдав їх. Єгиптяни слухали новини по радіо під будівлею суду. Вони були розлючені, вимагали в'язниці для синів диктатора. Хтось пожбурив в охоронців черевиком. Кілька чоловіків почали кидати в поліцію порожні пластикові пляшки.

— Єгиптяни прокинулися 25 січня (початок антивладних повстань у Єгипті. — "ГПУ") з новою мрією. Вони сподівалися, що зможуть вільно дихнути після 30 років глибокої темряви, — каже суддя Ахмед Рефаат.

Після цих слів у залі стало дуже тихо. Мубарак не виявляв емоцій, не знімав затемнених окулярів. Після оголошення вироку про довічне ув'язнення екс-президента родичі загиблих ридали. Притискали до грудей фотографії рідних. Дехто танцював, сміявся, вигукував "Аллах акбар", що означає: "Бог великий". Запускали феєрверки.

— Бог таки є. Я така щаслива, — прошепотіла Соха Саїд. Її чоловік загинув 11 лютого під час акцій протесту.

Після судового засідання Мубарака повезли у в'язницю Тора. Майже одразу в нього стався інфаркт. На ношах колишнього президента доправили в лікарню на околиці столиці, поклали в палату "люкс". Дозволили не одягати синьої тюремної роби з ідентифікаційним номером.

Засуджений дуже схуд. Їсти відмовляється. Лікарі кажуть, має глибоку депресію. Нібито просив медиків збільшити дозу ліків, щоб швидше померти.

Після суду, в суботу, понад 10 тисяч демонстрантів вийшли на головну площу столиці Тахрір. Скандували, що синів Мубарака треба судити. Подібні демонстрації пройшли в місті Александрія і Суец на Червоному морі.

У неділю десятки єгиптян увірвалися в передвиборний штаб кандидата у президенти Ахмеда Шафіка, 70 років, — останнього прем'єр-міністра поваленого президента. Трощили меблі, розбили комп'ютер. Шафік у другому турі президентських виборів, що пройдуть 16-17 червня, змагатиметься з представником руху Брати-мусульмани Мохаммедом Мурсі.

Хосні Мубарак — колишній генерал військово-повітряних сил. Керував Єгиптом майже 30 років. 11 лютого 2011-го єгиптяни називають одним з найкривавіших днів в історії країни. Того дня пройшла наймасштабніша акція протесту проти режиму президента. На вулиці Каїра й найбільших міст вийшли мільйони мітингувальників. Їх танками давила армія, що лишилася на боці глави держави. Загинули понад 850 людей. Того ж дня під тиском натовпу Хосні Мубарак відмовився від влади.

Зараз ви читаєте новину «Мубарак просить смертельної дози ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі