середа, 08 липня 2009 18:56

Лідерів "Великої вісімки" поселять у казармах

Автор: фото: REUTERS/Max Rossi
  Актор у масці італійського прем’єра Сільвіо Берлусконі готується до театралізованої вистави про римського імператора Нерона, який прославився жорстокістю. Асистентка поправляє його костюм
Актор у масці італійського прем’єра Сільвіо Берлусконі готується до театралізованої вистави про римського імператора Нерона, який прославився жорстокістю. Асистентка поправляє його костюм

8 липня в Італії розпочався саміт країн "Великої вісімки". Лідерів країн із найпотужнішою економікою зібрали на розвалинах міста Аквіла, яке у квітні постраждало від сильного землетрусу.

Місце проведення саміту обирав прем"єр-міністр Італії 72-річний Сільвіо Берлусконі. Він каже, проблеми Аквіли мають привернути увагу світової спільноти й убезпечити інші країни від наслідків стихій.

Лідерів країн-учасниць — США, Франції, Великої Британії, Німеччини, Японії, Росії та Канади — розселили в місцевих казармах Фінансової гвардії. Під час землетрусу сюди звозили городян, які лишилися без домівок. Кілька тижнів ці приміщення готували до саміту.

Програма цьогорічного заходу й меню також скромні. В умовах фінансової кризи гостей годуватимуть стравами національної кухні — салатами, спагеті та м"ясом з картоплею. Обговорюватимуть традиційні питання: екологічні проблеми, стабілізацію валюти, ядерні програми Ірану та Північної Кореї.

Перед самітом в європейській пресі Італію називали негідною для проведення зустрічі. За індексом так званої економічної свободи вона відстає від Киргизстану й Монголії, а за рівнем корупції посідає 55-те місце у світі.

— До італійських політиків довіра нижча, ніж до пакистанських, білоруських та азербайджанських, — запевняє британське видання "Ґардіан", натякаючи на численні секс-скандали навколо італійського прем"єра.

Деякі європейські політики впевнені: формат "вісімки" давно себе вичерпав. Канцлер Німеччини 54-річна Ангела Меркель зазначає: саміт в Аквілі буде чи не останньою зустріччю у такому складі. Бо у форматі "вісімки" неможливо вирішувати глобальні економічні й фінансові проблеми. Невдовзі зустрічі світових лідерів проходитимуть принаймні у складі "Великої двадцятки" — до неї належать найпотужніші азіатські, латиноамериканські та арабські країни.

Італія втретє приймає у себе членів "вісімки". 2001 року у місті Генуя відбулися наймасштабніші виступи антиглобалістів. Тоді у сутичках із поліцією взяли участь майже 200 тис. осіб. Одна людина загинула, кілька сотень отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Лідерів "Великої вісімки" поселять у казармах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі