неділя, 03 вересня 2006 17:28

Латвійців попросили сплести рукавички без свастики

Влада Латвії попросила селян країни зв"язати чотири з половиною тисячі пар рукавичок. Їх планують подарувати учасникам саміту НАТО, який пройде в Ризі в листопаді. Майстрів, які прикрасять рукавички традиційними візерунками, попросили лише одне: щоб вони не використовували в орнаменті свастики.

У європейських країнах свастика асоціюється з нацистською Німеччиною, але в Латвії вона становить частину традиційного народного орнаменту. Щоб лідери країн-членів НАТО на зустрічі в Ризі не відчували дискомфорту, для них сплетуть рукавички без цього знаку.

Латвія стала членом НАТО 2004-го, через 13 років після того, як отримала незалежність. Саміт НАТО країна приймає вперше, і місцева влада покладає на цю зустріч великі надії, сподіваючись підняти свій імідж в очах інших держав.

Кожен учасник саміту в Ризі отримає в подарунок "Ризький бальзам" і пару рукавичок, зроблених руками латвійських селян.

Давній знак сонця, свастика багато століть була священною для буддистів та індуїстів. Її використовували і в різних азійських, африканських та американських культурах. Свастикою і досі часто прикрашають вівтарі в індійських храмах, плакати на фестивалях, весіллях. Її зображають на будинках, одязі, біжутерії і навіть на тортах.

На початку XX століття британський письменник Редьярд Кіплінг ставив свастику поряд зі своїм підписом на книжках. Армія Фінляндії мала свастику за офіційний символ. Вона була і на логотипі ісландської корабельної компанії. У Дубліні, столиці Ірландії, довгий час діяла пральня, яка називалася "Свастика".

Зараз ви читаєте новину «Латвійців попросили сплести рукавички без свастики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі