пʼятниця, 11 листопада 2011 05:30

Ізраїль може розбомбити іранські атомні об'єкти

Ізраїль поки що не ухвалив рішення про військову операцію проти Ірану. Але в разі війни єврейська держава вистоїть, а жертви з її боку складуть щонайбільше кількасот людей. Про це повідомив ізраїльський міністр оборони Егуд Барак в ефірі радіо "Коль Ісраель". Війна може початися через те, що в Ірані розробляють ядерну зброю.

2003-го експерти західних розвідок вважали, що Іран припинив ядерні дослідження. Насправді вони тривають досі. "Із 2002-го ми постійно отримували інформацію про розробку ядерної боєголовки для ракет", — ідеться у звіті Міжнародної агенції з атомної енергії, МАГАТЕ, оприлюдненому у вівторок.

Після цього звіту ізраїльтяни очікують від ООН жорстких економічних санкцій і дипломатичного тиску на Іран. Проти цього Росія та Китай. Якщо санкцій не буде,  ізраїльські літаки можуть розбомбити іранські атомні об'єкти.

— Війна — це не пікнік. Ми не зацікавлені в ній. Але ми найсильніша держава на Близькому Сході. Ніщо не загрожує існуванню єврейської країни, — каже 69-річний Барак. — Усі дані, які добули інспектори МАГАТЕ, були відомі давно. І санкції мали бути давно. Але їх немає. Тому я не оптиміст. Дай Боже, щоб я помилявся.

У Росії звіт МАГАТЕ назвали серйозним розчаруванням і джерелом напруженості. Лідер Ірану 55-річний Махмуд Ахмадінежад каже, що документ підготували на догоду США.

— Американці сфабрикували купку паперів і підняли галас, — сказав президент Ірану у виступі на державному телеканалі. — Нехай краще опублікують звіт про тисячі військових баз США, що містять ядерну зброю, яка загрожує безпеці світу.

1981-го ізраїльські бомбардувальники знищили ядерний реактор в іракському місті Осірак. Там за наказом диктатора Саддама Хусейна розробляли ядерну зброю. Коли літаки вже були біля цілі, про операцію знав лише уряд Ізраїлю і частина депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль може розбомбити іранські атомні об'єкти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі