понеділок, 15 червня 2009 19:07

Іранська опозиція вивела людей на вулиці
6

Учасники антиурядового мітингу в іранській столиці Тегерані палять мопед. Вони не згодні з результатами президентських виборів
Фото: фото: REUTERS/Damir Sagolj
На мітингу в столиці Тегерані прихильники діючого президента Махмуда Ахмадінежада скандують: ”Ахмаді, ми любимо тебе!”
Іранський пенсіонер сварить молоду учасницю мітингу на підтримку Мусаві. Жінка впала, тікаючи від поліції
Проголосувати на виборах прийшло 85 відсотків іранців — явку назвали рекордною за всю історію країни. За ісламськими законами, чоловіки й жінки чекали в окремих чергах
Учасникам антиурядових акцій не давали згрупуватися у натовп. Мітингувальників розганяли сльозогінним газом й гумовими палицями

12 червня в Ірані відбулися президентські вибори. Переможцем оголосили чинного лідера 52-річного Махмуда Ахмадінежада. Прихильники опозиційних кандидатів вийшли на вулиці міст. Вони скандували:"Де мій голос?" і "Геть диктатора!"

У цьогорічних президентських виборах взяли участь чотири кандидати — два від правлячої партії і два від опозиційної. Основна боротьба зав"язалася між чинним президентом Ахмадінежадом і колишнім прем"єр-міністром 67-річним Мір Хосейном Мусаві. Останньому активно допомагала дружина — спеціаліст із Корану та політолог 64-річна Захра Рахнавард. Вона стала першою жінкою в Ірані, яка очолила передвиборну кампанію політика. Із чоловіком критикувала правлячу партію, називала режим Ахмадінежада диктаторським.

Прихильники обох кандидатів збиралися на мітинги майже в усіх великих містах Ірану. Традиційна для цієї країни ісламська поліція — "стражі революції" — не заважала виборцям. Дівчатам і хлопцям дозволяли мітингувати поруч, жінок у яскравих хустинах не зупиняли. Іноземні журналісти вперше за багато років змогли знімати вуличні акції.

Чинний президент користувався підтримкою серед селян і віруючих. Під час турне по країні він роздавав виборцям пайки з картоплею. Мусаві симпатизувала молодь та освічені городяни. Він обіцяв налагодити стосунки зі США та європейськими країнами, зняти низку заборон та обмежень у сфері культури і засобів масової інформації. Обидва кандидати наголошували: Іран не припинятиме ядерні розробки.

— Я голосую не стільки за Мусаві, скільки проти нинішньої влади, — пояснює 25-річний студент із Тегерану. — Я втомився від заборон, від того, як до іранців ставляться за кордоном. Ми — нормальні люди, а не терористи. Ми хочемо нормально жити, подорожувати, не боятися за кожне слово, за зовнішній вигляд і поведінку.

Для кампанії Мусаві обрали традиційний ісламський колір — зелений. Зеленими пов"язками та прапорами обвішували автівки та розмальовували обличчя.

— Я не розумію, що їм треба, — каже прихильниця Ахмадінежада із прапорцем Ірану в руках. — Наш президент — єдиний у світі протистоїть Америці, й ми ним пишаємося. Інші просто хочуть розвалити країну.

На вибори прийшли понад 85% іранців із правом голосу. Чекали в чергах по кілька годин — чоловіки й жінки окремо. Кожен мав заповнити бланк і залишити відбитки пальців. Результати оголосили наступного дня — Ахмадінежад набрав 63% голосів, Мусаві — 34%.

За кілька годин на вулиці столиці країни Тегерану вийшли тисячі невдоволених. Вони жбурляли камінням у поліцейських, підпалювали смітники й автобуси, перекривали рух на центральних магістралях, кричали "Поверніть наші голоси!". Безладдя тривали майже добу. Востаннє подібні заворушення в Ірані бачили 30 років тому, у часи Ісламської революції.

У неділю на тегеранських вулицях з"явилися посилені наряди поліції та загони ісламських дружинників — басіджі. Людей розганяли сльозогінним газом і гумовими палицями. Увечері в місті пропав мобільний зв"язок та інтернет. Городянам не давали зібратися в натовп. Вони висловлювали протест, сигналячи в автівках. Після заворушень  кількох іноземних журналістів заарештували, а кільком наказали виїхати з країни. В операторів відібрали відеокамери з відзнятим матеріалом.

— Нас досі не чіпали, але знімати на центральних площах не дають, — розповідає "ГПУ" з Ірану представник одного з українських інформаційних агентств. — Заборонено брати коментарі в перехожих. Нині заворушення вщухають. У Тегерані, наприклад, зараз набагато спокійніше, ніж учора. А в інших містах ніхто на площі вже не виходить.

Передвиборний штаб Мусаві в Тегерані опечатала поліція. Колишньому кандидату не дали провести прес-конференцію. Декого з політиків, які виступали на його підтримку, заарештували. Ще кілька виїхали з країни. Мусаві наполягає на перерахунку голосів й закликає людей продовжувати виступи.

Переможець президентської гонки також зібрав мітинг у столиці. Він запевнив своїх прихильників, що покарає всіх, хто брехав про нього під час виборів. Вуличні виступи порівняв із невдоволенням футбольних фанатів, команда яких програла матч.

— Нинішні вибори стали найбільш блискучими за всю історію країни, — заявив Ахмадінежад. — Іранський народ вільно обрав свого президента, ніхто йому не вказував, за кого голосувати.

Зараз ви читаєте новину «Іранська опозиція вивела людей на вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі