неділя, 15 жовтня 2006 17:39

Французькі парламентарі заступилися за вірмен

45 тис. євро штрафу заплатить той, хто на території Франції стверджуватиме, що геноциду вірмен у Туреччині не було. Така особа також може на рік опинитися за ґратами.

Відповідний проект закону в четвер підтримали законодавці нижньої палати французького парламенту. У відповідь Туреччина пригрозила іншим законопроектом: до трьох років ув"язнення загрожуватиме тим, хто заперечуватиме геноцид мусульман, вчинений французами в Алжирі.

У 1915–1917 роках, під час Першої світової війни, із території тодішньої Османської імперії насильно виселили близько 3 млн вірмен. Таким чином їх покарали за співпрацю з російськими військами. Третина вигнаних померла від голоду і виснаження. У Вірменії та ще в кількох країнах ці події вважають геноцидом. Турецька влада підтверджує факт смерті багатьох вірмен, але своєї вини не визнає.

Алжирським геноцидом називають події 60-х років, коли французькі війська під час війни за незалежність Алжиру вбили на території країни близько півмільйона місцевих жителів.

У Франції проживає понад 400 тис. вірмен. Багато з них є впливовими людьми у країні. Вони й просували прийняття закону, який би карав тих, хто заперечує геноцид вірмен. Проект закону подала до парламенту опозиційна до влади Соціалістична партія.

У Європейському суді з прав людини у Страсбурзі кажуть, що через новий закон Франція може мати серйозні проблеми. Засуджений до штрафу чи ув"язнення зможе оскаржити вирок, мотивуючи порушенням його права на свободу слова. І таких скарг не бракуватиме.

Проте законопроект, який затвердила нижня палата французького парламенту, навряд чи стане законом. Для цього його повинен затвердити сенат — верхня палата парламенту — і підписати президент. Жак Ширак уже заявив, що не підтримає законопроекту.

Багато французьких політиків вважають, що деякі сили хочуть використати цей закон на найближчих президентських виборах. Вони прагнуть завоювати підтримку тих виборців, які виступають проти вступу Туреччини до Європейського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Французькі парламентарі заступилися за вірмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі