четвер, 30 листопада 2006 18:33

Дітей відбиратимуть за три дні

Протягом трьох днів влада Білорусі зможе відібрати дітей у батьків і віддати до дитбудинку чи школи-інтернату.

Так чинитимуть, якщо дорослі ведуть аморальний спосіб життя, випивають, вживають наркотики або з інших причин недостатньо займаються вихованням своїх дітей. Відповідний декрет підписав президент країни Олександр Лукашенко.

Документ вступить у дію з нового року. За вихованням дітей у сім"ях слідкуватимуть спеціальні комісії.

Якщо дитину заберуть, то за її перебування в державних закладах платитимуть батьки. Гроші вираховуватимуть із зарплати. Коли їх буде замало, у боржників відбиратимуть житло.

Батькам, які перебувають у в"язниці, борг за утримання дітей в інтернатах також доведеться повернути. Їх примусово влаштовуватимуть на роботу.

— Направляйте у колгоспи, на будівництва, незалежно від професії і освіти, — звелів Лукашенко. — Нехай працюють 24 години на добу, сім днів на тиждень, 360 днів на рік. Але вони повинні відробляти.

Опозиційні політичні сили та правозахисні організації Білорусі вже заявили, що за допомогою нового декрету Лукашенко боротиметься з опозицією. Юрист Валентин Стефанович із Центру захисту прав людини "Весна" зізнається, що у країні для цього використовуються всі державні органи.

— Моїх батьків прокуратура ще раніше попереджала, що нас із братом заберуть до дитбудинку, — каже 16-річний член молодіжного опозиційного об"єднання Іван Шила із міста Солегорськ. За участь у демонстраціях та розклеюванні антиурядових плакатів він не раз потрапляв до міліцейського відділку.

Хвилюється за свою сім"ю і Христина Шатикова з Могильова. Її теж уже карали за опозиційну діяльність, а нещодавно прислали запрошення до соціальної служби.

— Боюся, тепер вони серйозно візьмуться за моїх дітей.

Зараз ви читаєте новину «Дітей відбиратимуть за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі