пʼятниця, 12 серпня 2011 05:00

10-річні хлопці виносили з магазинів спиртне

Автор: фото: Reuters/DYLAN MARTINEZ
  Власник паба в центрі Лондона забиває вікна і двері свого закладу дошками, щоб уночі до нього не залізли мародери. Три доби у британській столиці хулігани розбивали вітрини, грабували й палили крамниці. Вгамувати натовп вдалося у ніч на середу, коли кількість поліцейських на вулицях потроїли й дозволили їм стріляти гумовими кулями
Власник паба в центрі Лондона забиває вікна і двері свого закладу дошками, щоб уночі до нього не залізли мародери. Три доби у британській столиці хулігани розбивали вітрини, грабували й палили крамниці. Вгамувати натовп вдалося у ніч на середу, коли кількість поліцейських на вулицях потроїли й дозволили їм стріляти гумовими кулями

У ніч проти середи 16 тис. британських поліцейських приборкали заворушення у Лондоні. Повстання тривали у Манчестері, Бристолі, Вулвергемптоні, Ноттінгемі, Ліверпулі, Вест-Броміджі та Лестері. А в місті Бірмінгем грабіжники на авто збили на смерть трьох чоловіків, які намагалися захистити своє майно. Після цього випадку поліцейським дозволили розганяти мародерів водометами.

У центрі Манчестера 10-річні діти крали з магазину спиртне. На вулицях Ліверпуля близько 200 молодих людей у масках палили машини, били вітрини та грабували крамниці. У Бристолі налічили майже 150 вандалів.

Тим часом лондонці організовують суботники, аби прибрати територію після заворушень. Люди пропонують допомогти власникам постраждалих магазинів меблями та грошима.

— Я живу в південно-східному Лондоні. Найближча "гаряча точка" була десь за кілометр. Мародери грабували і палили ближче до станцій метро й центрів районів — там, де багато крамниць. Крали продукти, алкоголь, електроніку, спортивні костюми та кросівки,  — розповідає "ГПУ" журналістка 38-річна Катерина Хінкулова. — Уже за 200 метрів було майже спокійно. Для більшості людей головна незручність, що вдень зачинені магазини. Бігли на закупи вранці, перед роботою. Поліція радить раніше повертатися додому й нікуди не ходити. Заворушення розтяглися на чотири доби, бо поліцейські нікого не били. Щойно пригрозили стріляти гумовими кулями, бунти припинили.

Заворушення в Лондоні почалися у ніч проти неділі, після того як поліцейські застрелили 29-річного Марка Даґґана. Експертиза довела, що той не стріляв перший, як раніше заявляли у поліції. За весь час лише у столиці заарештували 768 людей. Поліція опублікувала фото 15 осіб, переважно підлітків, яких оголосили в розшук.

— Ми не працюємо з неділі, — говорить "ГПУ" лондонська перукарка 27-річна Ліліан Доусон. — Першого дня в нашому салоні потрощили шибки. Доки їхала поліція, більшість матеріалів покрали. Я розумію, коли грабують алкогольні магазини, але кому треба 5 літрів висвітлювача для волосся? Винесли навіть крісла, хоч вони й важкі. На вулицю боюся виходити. Зараз там бігають 13–14-річні. Можуть пожбурити каменем, підпалюють автівки. Чоловік працює водієм автобуса. Маршрут із 17 зупинок скоротили до шести, бо кільком автобусам прокололи шини й розбили вікна.

На тлі заворушень у британських містах група молодих людей у передмісті шведської столиці Стокгольм намагалися розбити скло у квитковій касі станції метро Гасельбі Гаард. Коли приїхали поліцейські, хулігани почали кидати в них камінням, а потім розбіглися. Одного з призвідників заарештували.

Зараз ви читаєте новину «10-річні хлопці виносили з магазинів спиртне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі