пʼятниця, 03 листопада 2023 18:10

У Конгресі не прийняли допомоги Україні, ЄС надто повільно дає Києву снаряди: що пишуть світові ЗМІ
6

Республіканці-трампісти просунули в Палаті представників законопроєкт, який передбачає допомогу Ізраїлю, але не Україні. Сенат і президент Джо Байден його не приймуть, і сенатори розроблять свій. Але це означає затримання допомоги Україні. Росія вийшла з договору про відмову від випробувань ядерної зброї – очікуваний крок із новим витком ядерного залякування. КНДР послала Росії 1 млн снарядів. Країни ЄС пообіцяли поставити таку ж кількість до березня 2024 року, але не можуть вкластися в графік. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Палата представників приняла допомогу Ізраїлю, але не Україні", The New York Times, США

У четвер розділена Палата представників прийняла законопроєкт, написаний республіканцями, який прив'язує $14,3 млрд військової допомоги Ізраїлю до скорочення внутрішніх витрат і не передбачає грошей для України, кидаючи виклик президенту Байдену, та прирікаючи його шанси в Сенаті на провал.

Це спричинить протистояння в Сенаті, де члени обох партій виступають за законопроєкт, який передбачатиме допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню.

Автор: East News
  Новий спікер Палати представників Майкл Джонсон хоче прив’язати допомогу Україні до посилення кордону США з Мексикою
Новий спікер Палати представників Майкл Джонсон хоче прив’язати допомогу Україні до посилення кордону США з Мексикою

Байден запросив такий пакет на $105 млрд, і в Білому домі заявили, що він накладе вето на законопроєкт, обмежений Ізраїлем.

Сенатор-демократ Чак Шумер та лідер більшості, заявив перед голосуванням у Палаті представників, що Сенат узагалі не розглядатиме цю пропозицію, а розробить власний двопартійний законопроєкт, який містить допомогу для Ізраїлю та України.

Суперечка може тривати тижнями, затримуючи надання допомоги Україні

Тоді Сенат міг би спробувати нав'язати Палаті представників свою версію і подивитися, яка палата моргне першою. Суперечка може тривати тижнями, затримуючи надання допомоги.

Сенатор Мітч Макконнелл, лідер республіканської меншості у Сенаті, заявив, що він "концептуально" на одній сторінці, коли йдеться про зв'язок допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

"Ми розглядаємо всі ці проблеми як пов'язані", - сказав Макконнелл, провідний прихильник у Конгресі надсилання допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Джонсон заявив у четвер, що має намір додати допомогу Україні до законодавства щодо імміграції на південному кордоні США, що визнає, наскільки токсичним для республіканців стало фінансування Києва.

"Це просто питання принципу, що якщо будемо дбати про кордон в Україні, нам потрібно подбати і про кордон Америки", – сказав він.

"Путін відкликав ратифікацію Росією договору про заборону ядерних випробувань", The Guardian, Велика Британія

Володимир Путін підписав закон про відкликання Росією ратифікації глобального договору про заборону випробувань ядерної зброї - крок, який засудили США та організація, яка сприяє дотриманню знакового пакту про контроль над озброєннями.

Цей крок очікуваний і є свідченням глибокого охолодження відносин між США та Росією через війну в Україні. Зв'язки між ними перебувають на найнижчому рівні з часів кубинської ракетної кризи 1962 року.

Вашингтон висловив глибоку стурбованість рішенням Росії, заявивши, що це крок у неправильному напрямку.

Автор: East News
  Путін головує онлайн на засіданні Радбезу РФ
Путін головує онлайн на засіданні Радбезу РФ

"Дії Росії лише послаблять довіру до міжнародного режиму контролю над озброєннями", – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Москва заявила, що її дератифікація Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) була спрямована на те, щоб привести Росію у відповідність із США, які підписали, але ніколи не ратифікували цей договір. США підписали ДВЗЯВ у 1996 році, але Сенат не ратифікував його. Проте влада США дотримувалася мораторію на випробування ядерної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можемо отримати "чорну діру" на Близькому сході" - Сергій Данилов

Росія не відновить ядерні випробування, якщо цього не зробить Вашингтон, заявили російські дипломати.

Виступаючи в Сочі місяць тому, Путін кілька разів згадував про ядерну зброю. Він сказав, що "не готовий зараз сказати, чи дійсно нам потрібно проводити випробування".

Після вторгнення Путін та інші російські чиновники часто звертали увагу на найбільший у світі ядерний арсенал РФ, намагаючись утримати інші країни від допомоги Україні

Після вторгнення в Україну Путін та інші російські чиновники часто звертали увагу на найбільший у світі ядерний арсенал країни, намагаючись утримати інші країни від допомоги Україні протистояти вторгненню.

Будь-яке російське ядерне випробування стане першим з 1990 року – останнього, яке провів СРСР. Поновлення випробувань ядерною наддержавою зруйнувало б одне з головних досягнень у сфері нерозповсюдження з часів холодної війни.

Автор: Getty Images
  Військові дії США в Афганістані та Іраку мало нагадують російсько-українську війну з великою долею артилерії
Військові дії США в Афганістані та Іраку мало нагадують російсько-українську війну з великою долею артилерії

Роберт Флойд, голова Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, чия робота полягає у сприянні визнанню договору та розбудові його режиму перевірки, щоб гарантувати, що жодні ядерні випробування не залишаться непоміченими, засудив крок Росії.

"Рішення РФ викликає велике розчарування і глибокий жаль", - сказав Флойд, який намагався лобіювати російських високопосадовців, щоб змінили думку.

Договір створив глобальну мережу спостережних постів, які можуть виявляти звук, ударні хвилі або радіоактивні опади від ядерного вибуху.

Пострадянська Росія не проводила ядерних випробувань. Жодна країна, крім Північної Кореї, не проводила випробувань в цьому столітті

Пострадянська Росія не проводила ядерних випробувань. Жодна країна, крім Північної Кореї, не проводила випробувань в цьому столітті.

Андрій Бакліцький, старший науковий співробітник Інституту дослідження проблем роззброєння ООН, минулого місяця заявив, що дератифікація Росією ДВЗЯВ - частина "слизького шляху" до відновлення випробувань. За його словами, це тривожна тенденція останніх років, яка призвела до скасування або призупинення пактів про контроль над озброєннями.

"Північна Корея надсилає Путіну тонни боєприпасів. Європа не може зробити те саме для України", Politico, США

У змаганні за озброєння союзників Північна Корея обійшла ЄС. Незважаючи на зобов'язання підтримати Україну мільйоном боєприпасів протягом року, виробники зброї в ЄС не досягли обсягів виробництва, яке необхідне для досягнення цієї мети до березня 2024 року.

КНДР доставляє величезну кількість боєприпасів до РФ. Пхеньян уже відправив 1 млн снарядів. Із серпня Північна Корея здійснила принаймні 10 поставок зброї до Росії.

"Північна Корея керує військовою економікою, якої ми не маємо. Але інше питання, чи відповідають боєприпаси, які вони постачають, тому стандарту надійності та безпеки, якого б дотримувалися європейці", - сказав Тревор Тейлор з інституту RUSI у Лондоні.

ЄС з 31 травня поставив в Україну 223,8 тис. артилерійських снарядів

Єврокомісія з 31 травня поставила в Україну 223,8 тис. артилерійських снарядів за схемою відшкодування для країн, які погодилися відправити свої запаси до Києва.

Глава МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс недавно написав, що поставки з країн ЄС становлять близько 300 тис.

Розвиток для значного збільшення пропозиції відбувається дуже повільно.

Автор: Getty Images
  Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин
Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин

Минулого місяця міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню заявив, що з 2024 року Франція зможе надсилати до Києва близько 3000 снарядів щомісяця, порівняно з 1000 зараз, завдяки оборонним підрядникам, які збільшують виробництво. Однак це все одно лише 36 тис. на рік із цієї країни.

Німеччина також малює жахливу картину – 27,5 тис. 155-мм снарядів, запланованих чи готових до відправки, менше 19 тис. 155-мм розривних снарядів, і невелика кількість 155-мм високоточних снарядів. Це лише дещиця з того, що потрібно Україні щомісяця.

"Ціль у 1 млн снарядів залишається важливою політичною метою", - сказав Пітер Стано, речник Єврокомісії, додавши, що міністри матимуть шанс повернутися до цієї мети на зустрічі в Брюсселі 14 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва кілька разів програла битву за Україну" - Євген Глібовицький

Сім країн ЄС замовили боєприпаси через нову програму спільних закупівель Європейського оборонного агентства EDA.

Попри відставання поставок, Україна вперше випередила Росію за кількістю снарядів, які випускає на день. На початку вторгнення московська армія щодня випускала 63 тис. снарядів по українських військах, порівняно з лише 4 тис. снарядів, що йшли з українського боку. Але станом на жовтень ситуація змінилася - Україна запускає 9тис. на день проти 7 тис. з РФ, повідомили ЗСУ.

Поставки з Північної Кореї могли б допомогти Москві відновити перевагу, збільшивши її власне величезне виробництво.

Автор: Getty Images
  З 31 травня Єврокомісія доставила в Україну 223,8 тис. артилерійських снарядів
З 31 травня Єврокомісія доставила в Україну 223,8 тис. артилерійських снарядів

"Росіяни все ще займають перше місце у світі з виробництва снарядів на місяць – 125 тис.", – сказав український військовий аналітик Петро Черник, додавши, що США до 2025 року збільшать виробництво лише до 80 тис. на місяць.

Союзники України намагаються додати нове виробництво. Німецький оборонний гігант Rheinmetall купив у серпні Expal Systems, іспанського виробника боєприпасів і озброєння. Закупівля мала збільшити виробництво боєприпасів Rheinmetall. Зокрема для мінометів, артилерійських снарядів і палива.

Автор: Getty Images
  Техніки німецької збройової компанії Rheinmetall працюють над 155-мм боєприпасами, які будуть доставлені ЗСУ
Техніки німецької збройової компанії Rheinmetall працюють над 155-мм боєприпасами, які будуть доставлені ЗСУ

У жовтні компанія оголосила про два замовлення на артилерійські боєприпаси - одне на "десятки тисяч" 155-мм снарядів для України, інше на понад 150 тис. 155-мм артилерійських снарядів виробництва Expal. Але, за даними Rheinmetall, лише кілька десятків тисяч дістануться до України до кінця цього року, а решта планується наступного.

Україна також підписала угоду з польською компанією PGZ на виробництво 125-мм снарядів для танків у Польщі.

Також Київ прагне виробляти більше боєприпасів вдома. У вересні Федеральне управління картелів Німеччини дало добро на створення спільного підприємства між Rheinmetall і "Укроборонпром".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Одна з причин, чому ціль в 1 млн снарядів так далека від досягнення, в тому, що країни ЄС за наполяганням комісара з внутрішнього ринку Тьєррі Бретона, не погоджуються включити боєприпаси, вироблені за межами ЄС.

Неспроможність відповісти на війну в Україні швидким зростанням виробництва частково пояснюється архітектурою безпеки часів холодної війни.

Війна з СРСР мала тривати кілька тижнів до того, як розгорнуть ядерну зброю, а це означає, що не можна було очікувати тривалого бою в стилі Першої світової війни, який зараз спостерігається в Україні

Західні військові планувальники уявляли, що війна з СРСР триватиме лише кілька тижнів до того, як буде розгорнуто ядерну зброю, а це означає, що не можна було очікувати такого тривалого бою в стилі Першої світової війни, який зараз спостерігається в Україні.

Коли західні держави вступили у війну, вони також воювали в конфліктах, зовсім інших, ніж те, що зараз в Україні. Вторгнення США в Афганістані та Іраку мало нагадують російсько-українську війну з великою кількістю артилерії.

Що ще гірше, багато західних армій використовують різні системи озброєнь, що збільшує витрати. Програма спільних закупівель EDA стосується чотирьох 155-мм вогневих платформ - французької Caesar, польської Krab, німецької Panzerhaubitze 2000 і словацької Zuzana.

Голова військового комітету НАТО, нідерландський адмірал Роб Бауер хоче, щоб країни консолідували технологію, бо вартість виготовлення простого артилерійського снаряда уже зросла з 2000 євро до нападу Росії на Україну до 8000 євро сьогодні, коли попит стрімко зріс.

Бауер сказав, що існує 14 видів боєприпасів калібру 155 мм, і оскільки країни збільшують витрати на оборону, є сенс стандартизувати їх.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що у Польщі відбулися вибори, в яких, за даними екзит-полів, вперше з 2015 року перемагає опозиція. Три опозиційно партії здобувають більшість у нижній палаті - Сеймі. Вибори показали, що країна залишається поляризованою та розділеною – схід надалі голосує за консервативну владу, а захід за ліберальну опозицію. Надалі опозиція має домовитися про коаліцію, а президент, ставленик правлячої партії, може ставити їй палки в колеса.

Зараз ви читаєте новину «У Конгресі не прийняли допомоги Україні, ЄС надто повільно дає Києву снаряди: що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі