понеділок, 16 жовтня 2023 15:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Кінець правління ПіСу і новий уряд? Що пишуть світові ЗМІ про вибори у Польщі
9

У Польщі відбулися вибори. За даними екзит-полів, вперше з 2015 року перемагає опозиція. Три опозиційні партії здобувають більшість у нижній палаті - Сеймі.

Вибори показали, що країна залишається поляризованою та розділеною – схід надалі голосує за консервативну владу, а захід - за ліберальну опозицію. Надалі опозиція має домовитися про коаліцію. Але президент, представник правлячої партії, може ставити їй палки в колеса, пишуть світові ЗМІ.

"Екзит-поли показують, що опозиція здобула велику перемогу в Польщі", The Economist, Велика Британія

Вибори в Польщі 15 жовтня, можливо, були найважливішими з часів падіння комунізму. Прихильники верховенства права назвали їх останнім шансом зупинити правий популістський уряд країни від захоплення судової системи, встановлення своїх людей у державних установах і знищення позиції Польщі в ЄС. Але ще кілька тижнів тому спостерігачі були стурбовані, що поляки настільки розчаровані жорстокою виборчою кампанією, що не прийдуть голосувати.

Автор: IPSOS
  Кількість мандатів у польському Сеймі, згідно з результатами екзит-полів
Кількість мандатів у польському Сеймі, згідно з результатами екзит-полів

Екзит-поли свідчать, що опозиція показала себе надзвичайно добре. Основний національний екзит-пол Ipsos продемонстрував, що націоналістична партія "Право і справедливість" (ПіС), яка перебуває при владі з 2015 року - набрала лише 36,8% голосів. Це значно нижче, порівняно з 43,6% у 2019-му. Опозиційна "Громадянська коаліція" (ГК) трішки відстала з 31,6%. Інша центристська сила, "Третій шлях", за результатами опитування набрала 13%, що значно перевищує очікування. "Лівиця" - альянс лівих і соціал-демократів - 8,6%. Опитування показали, що радикально права партія "Конфедерації" може мати лише 6,2%, що значно нижче її рівня підтримки влітку та на межі прохідного бар'єру до парламенту в 5%.

Ці опитування стали приводом для святкування на післявиборчому мітингу ГК.

"Польща перемогла, перемогла демократія. Ми усунули їх від влади", – заявив Дональд Туск, колишній прем'єр і експрезидент Європейської ради, який очолює партію.

Кампанія була протистоянням між Туском, якому 66 років і 74-річним Ярославом Качинським, лідером ПіС. Ці двоє боролися один з одним у польській політиці протягом десятиліть. Хоча Матеуш Моравецький з ПіС є прем'єром, але Качинський залишається безперечним лідером партії. ПіС провела кампанію, нападаючи на патріотизм Туска, посилаючись на його частково німецьке походження та натякаючи, що він планує змову з Росією.

За вісім років при владі ПіС заповнив суди країни своїми людьми, перетворив державні ЗМІ на органи партійної пропаганди та поставив друзів у керівництві державних компаній

ПіС наче ще до виборів підозрював, що кампанія не спрацює. У штаб-квартирі партії в центрі Варшави післявиборчий мітинг, зазвичай наповнений партійними журналістами - скоротили. Коли оголосили екзит-поли, Качинський визнав, що попри те, що його партія набрала найбільше голосів - вона, мабуть, не зможе сформувати коаліцію. По суті - це визнання поразки. За вісім років перебування при владі ПіС заповнив суди країни своїми людьми, перетворив державні ЗМІ на органи партійної пропаганди та поставив друзів у керівництві державних компаній.

ЄС затримав 35 млрд євро допомоги на відновлення після Covid-19, поки ПіС не припинить спроби взяти під контроль судову систему країни. Якщо партія виявиться нездатною сформувати уряд, Туск спробує перекреслити спроби ПіС перетворити країну на копію Угорщини Віктора Орбана. Уряд на чолі з Моравецьким спробував би завершити їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Оскільки ПіС набрала найбільше голосів, вона отримає першу можливість сформувати уряд. Але чи матиме шанс це зробити - буде залежати від остаточного підрахунку місць у парламенті. Оскільки виборча система Польщі заснована на багатомандатних округах, кількість отриманих місць у парламенті не відповідає точно частці голосів. Якщо ГК, "Третій шлях" і "Лівиця" спільно зуміють отримати більшість у Сеймі, нижній палаті - ПіС не матиме шансів, якщо не зможуть якимось чином заохочувати дезертирство з цих партій. Три ці сили вже заявили, що керуватимуть разом.

Одночасно з виборами уряд провів референдуми з питань, які розглядаються як антиопозиційна пропаганда, натякаючи, наприклад, на підтримку нелегальної імміграції. Прихильники верховенства права стурбовані, що в державному органі, який розглядає виборчі суперечки, переважають призначенці ПіС.

Уряд Туска може зіткнутися з вето президента Анджея Дуди, який походить з ПіС. Качинський зловісно попередив, що поки що не здається

Однак уряд на чолі з Туском зіткнеться з труднощами. Наприклад, може зіткнутися з вето президента Анджея Дуди, який походить з ПіС, хоча технічно ця посада є безпартійною. Качинський зловісно попередив, що поки не здається: "Незалежно від того, чи ми при владі, чи в опозиції - не дамо зрадити Польщу".

"Дональд Туск заявляє про перемогу", The Guardian, Велика Британія

Туск оголосив про перемогу на парламентських виборах через кілька хвилин після закриття дільниць, за результатами екзит-полів. Опитування показало, що ПіС отримала найбільше голосів, але, схоже, більшість в опозиційної коаліції на чолі з Туском.

ПіС керувала вісім років і перетворила телебачення на пропаганду дій уряду, обмежила права на аборти та демонізувала ЛГБТ-людей, мігрантів і біженців. Це поставило Польщу в конфронтацію з Брюсселем у питаннях верховенства права, що призвело до заморожування десятків мільярдів євро європейської допомоги.

Автор: East News
  Поляки голосують на виборах
Поляки голосують на виборах

"Президент може дати ПіС першу нагоду сформувати уряд, затримуючи опозицію", - сказав Стенлі Білл, професор полоністики Кембриджського університету.

"Наступні 60 годин покажуть, як будуємо коаліцію. Для нас очевидно, що урядова коаліція – це ми, "Третій шлях" і "Лівиця". Перемога опозиції означатиме повернення Польщі до дружніх відносин з ЄС", – сказав голова фракції ГК Борис Будка.

Автор: East News
  Прем’єр Матеуш Моравецький голосує у Варшаві
Прем’єр Матеуш Моравецький голосує у Варшаві

Качинський сказав, що результат його партії - великий успіх. Але визнав, що "не знаємо", чи має партія шлях до уряду.

У передвиборній кампанії обидві сторони вважали, що голосування має вирішальне значення для майбутнього Польщі. Туск назвав вибори "останнім шансом" зупинити ПіС від завдання непоправної шкоди польській демократії.

ПіС проводила кампанію на основі популістської гри, стверджуючи, що це єдина партія, яка може захистити Польщу від "вторгнення" біженців. Кампанія влади також була зосереджена на фігурі Туска як іноземної маріонетки.

Явка на виборах перевищила 72% - найвища з часів падіння комунізму

Явка на виборах перевищила 72% - найвища з часів падіння комунізму. Після закриття дільниць біля багатьох з них ще були черги. Влада заявила, що кожен, хто стояв у черзі до офіційного завершення голосування, зможе проголосувати.

Деякі з тих, хто стояв у черзі сказали, що чекали шість годин. Дільниця закрилася після 3 ночі - через шість годин після офіційного закриття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

До польських консульств за кордоном теж були великі черги - для голосування зареєструвалися понад 600 тис. поляків, які живуть за межами країни. У соцмережах люди ділилися фото та відео довгих черг у різних містах.

Паралельно з виборами уряд провів референдум, на якому поставив чотири запитання. Зокрема два щодо міграції. Одне з них - чи згодні люди з "допуском тисяч нелегальних іммігрантів з Близького Сходу та Африки".

Автор: East News
  Лідер опозиції Дональд Туск голосує у Варшаві
Лідер опозиції Дональд Туск голосує у Варшаві

Референдум розглядався як спосіб підвищити явку серед бази підтримки ПіС, а також обійти обмеження фінансування виборів для уряду. Опозиція закликала прихильників вимагати лише виборчий бюлетень і відмовитися від участі в референдумі, який вимагає, щоб явка була понад 50%.

Оскільки на карту поставлено так багато, виникли певні побоювання щодо можливої нечесної гри. Десятки тисяч польських волонтерів записалися для спостереження за голосуванням. Також є занепокоєння щодо можливих спроб дискредитувати результати чи втрутитися в процес у разі поразки ПіС. Результати затверджує Палата надзвичайного контролю та громадських справ, додана до Верховного суду урядом ПіС.

Будка, однак, сказав, що вважає, що час ПіС минув. "Навіть якщо спробують якісь трюки, це не змінить результату", - стверджував він.

"Тепер вирішальним буде, як поведеться президент Дуда", Die Welt, Німеччина

За даними екзит-полів, опозиційна коаліція отримує 248 місць у Сеймі і тверду більшість у 460-місному парламенті. У минулому офіційні результати не надто відрізнялися від результатів екзит-полів.

Качинський, одна з домінуючих політичних фігур у Польщі з 1990-х, теж це знає. У своїй першій промові після виборів він не атакував опозицію в лоб, як зазвичай, а визнав, що результати виборів слід визнати.

Автор: East News
  Президент Анджей Дуда голосує з дружиною на виборах у Кракові
Президент Анджей Дуда голосує з дружиною на виборах у Кракові

Критики уряду раніше не виключали, що його партія може оскаржити результат, який їй не подобається. Цього ще не сталося. Попри святкування результату, деякі партійні лідери на сцені за спиною Качинського виглядали похмуро. Зокрема, міністр оборони Маріуш Блащак подав у відставку. Останніми днями його критикували через несподівану відставку двох найвищих генералів польської армії.

У 2015 році Качинський і його партія змогли отримати 235 місць. Так звана "Об'єднана правиця" тоді правила одноосібно. Зараз ПіС втратила голоси, а достатньо сильного партнера по коаліції немає. Права екстремістська сила "Конфедерація", яка водночас проводила кампанію проти ПіС, а також пропонувала створити з нею альянс, не виправдала очікувань. Отримала 6,2%, що означає, що залишиться в парламенті, але, ймовірно, без суттєвих успіхів.

Вирішальним буде те, як поведеться президент Дуда. Він дає наказ сформувати уряд. Перед виборам висловлювали припущення, що він міг би дати такий наказ чинному прем'єру Моравецькому, навіть якщо ПіС не зможе знайти партнера по коаліції, але "Конфедерація" буде терпіти її в уряді меншості. Але ця можливість, здається, виключена через погані результати правих екстремістів.

Якщо Дуда віддасть перевагу ПіС формувати уряд, попри результати, формування нової коаліції може зайняти тижні, можливо, місяці

Дуда, президент з 2015 року, походить з ПіС. Він протеже Качинського і майже ніколи не приймав рішень проти партії чи уряду. Тому критики зневажливо називають його "кульковою ручкою" - підписує те, що йому підносять. Якщо Дуда віддасть перевагу ПіС формувати уряд, попри результати, формування нової коаліції може зайняти тижні, можливо, навіть місяці. Але він не має так загальмовувати процес. У вечір виборів Туск заявив, що не вірить, що Дуда має такі злі наміри. Це напрочуд ніжні слова на фоні жорсткої передвиборної кампанії, в якій на порядку денному були дикі образи. Перше рішення Дуди очікується не раніше вівторка.

Якщо центристська демократична коаліція на чолі з Туском візьме кермо влади, це може означати повернення Польщі до конструктивної політики в ЄС

На кону багато чого для країни та для Європи. Якщо центристська демократична коаліція на чолі з Туском або іншим провідним політиком із його ГК, яка є частиною Європейської народної партії у Брюсселі, фактично візьме кермо влади у Варшаві, це може означати повернення Польщі до конструктивної політики в ЄС.

З 2015 року уряд Польщі сперечається з Єврокомісією і Європейським судом через демонтаж правової системи. Варшава не виконує тимчасові розпорядження вищого суду ЄС і отримує штрафи. Через різні порушення конституційних норм Польщі затримують 36 млрд євро з фонду відновлення після коронавірусу. Країна робить усе можливе, щоб заблокувати проєкти європейських реформ або протистояти прогресу в таких основних питаннях, як міграція чи клімат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Через це ПіС оголосила Брюссель і особливо Берлін ворогами. Конструктивна, партнерська політика з більшістю європейських країн вже давно неможлива. Єдиним партнером, якого Варшава мала в останні роки, був угорський уряд Орбана. Будапешту тепер загрожує втрата одного зі своїх небагатьох союзників у ЄС.

Автор: East News
  Величезна черга до виборчої дільниці за годину до закриття дільниць у Кракові
Величезна черга до виборчої дільниці за годину до закриття дільниць у Кракові

Саме це має намір зробити Туск - покласти край конфронтації та наблизити Польщу до сусідів і Брюсселя. Як саме – незрозуміло. Навіть якщо уряд сформують, він стикнеться з інституціями, які ПіС підпорядкувала протягом восьми років. Зокрема, судовою. На думку експертів, Конституційний суд, а також багато інших судів і генпрокуратура - інструменти партії.

Є також підконтрольні ПіС радіо, державне телебачення та низка ЗМІ, органи безпеки, державні та напівдержавні компанії, люди на керівних посадах у різних органах держави та економіки. Незрозуміло відтак, чи може бути органічний, спокійний перехід. У новітній європейській історії це перший випадок, коли уряду доведеться скасувати частково авторитарну державу, використовуючи демократичні засоби.

"Опозиція не може повторити помилки 2015 року, бо ПіС повернеться ще сильнішою", Rzeczpospolita, Польща

У нас позаду дуже погана кампанія. Поляризація країни ще ніколи не була такою сильною, а польсько-польська війна такою тотальною.

Не можна сказати, що Туск один виграв вибори. Їх перемогли лідер ГК, лідери "Третього шляху" та лідери "Лівиці". Попри те, що ГК з вищезгаданих сил отримала найбільше, без співпраці з іншими вона не може сформувати уряд чи ефективно загрожувати ПіС. Співпраця буде неможливою, якщо ГК нав'язуватиме своє панування з нахабністю, як колись, коли була при владі.

Автор: East News
  Глава партії ПіС Ярослав Качинський голосує у Варшаві
Глава партії ПіС Ярослав Качинський голосує у Варшаві

Переможцями виборів є поляки, які іноді довго чекали у чергах. Немає підстав говорити, що вони голосували за поляризацію суспільства. Так само, як неможливо ігнорувати голоси виборців ПіС та інших партій з позиції найсильнішої сили в таборі опозиції.

Бути противниками ПіС – недостатньо. Політика має бути протиборством програм. Сила демократії в різноманітності. Польща потребує деполяризації та публічних дебатів, щоб вирішити свої проблеми.

Соціальний мандат ПіС потужний - після восьми років при владі її підтримка не падає нижче 30%. Це результат, якого не досягла жодна інша сила в Польщі з 1989 року

Слід припускати, що ПіС буде сильною опозицією і набагато більш охоче буде навчатися, ніж та партія, яку ми бачили протягом восьми років при владі. Також соціальний мандат партії залишається потужним - після восьми років її підтримка не падає нижче 30%. Це не можна ігнорувати - результат, якого не досягла жодна інша сила з 1989 року. Колишній президент Олександр Квасьневський має рацію, коментуючи результати екзит-полу, він наголосив, що мільйони виборців ПіС потрібно уважно вислухати, намагаючись зрозуміти їхні проблеми.

Автор: East News
  Дональд Туск святкує перемогу зі своїми прихильниками у Варшаві
Дональд Туск святкує перемогу зі своїми прихильниками у Варшаві

ГК не має робити помилок, які раніше привели ПіС до влади. Бо тоді праві можуть повернутися ще сильнішим у будь-який момент. Опозиція може зануритися в конфлікти, а її уряд розвалитися. Ризик повторення попередніх помилок ГК виглядає цілком реальним.

Було б утопічно припустити, що відтепер опозиційні політики між собою про все домовлятимуться. Але вони повинні нарешті зрозуміти - поляки не хочуть повернення до політики перед 2015 роком.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Ізраїль оголосив війну терористам із ХАМАС, які в суботу прорвалися з Сектора Гази, вбивши щонайменше 700 ізраїльтян, і взявши ще десятки у заручники. Поки що йдуть авіаудари ізраїльтян, але найближчими днями може розпочатись теж наземна операція. Прихильники ХАМАСу з Лівану, бойовики "Хезболли", розпочали також атаку на Ізраїль із півночі. США спрямовують військову допомогу Ізраїлю. Операція Ізраїлю матиме багато викликів.

Зараз ви читаєте новину «Кінець правління ПіСу і новий уряд? Що пишуть світові ЗМІ про вибори у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі