понеділок, 09 жовтня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому ізраїльська розвідка проспала атаку ХАМАС: що пишуть світові ЗМІ
5

Ізраїль оголосив війну терористам із ХАМАС, які в суботу прорвалися з Сектору Гази, вбивши щонайменше 700 ізраїльтян. Ще десятки були взяті у заручники. Поки йдуть авіаудари ізраїльтян, але найближчими днями може розпочатись наземна операція.

Прихильники ХАМАСу з Лівану, бойовики "Хезболли", розпочали також атаку на Ізраїль із півночі. США спрямовують військову допомогу Ізраїлю. Операція ЦАХАЛу матиме багато викликів. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Ізраїль оголосив війну ХАМАС", The Washington Post, США

Ізраїль оголосив війну ХАМАС у неділю після раптової атаки бойовиків. Голосування в уряді Ізраїлю дозволяє йому розширити мобілізацію та використати більший діапазон воєнних дій. У США заявили в неділю, що очікують наземного вторгнення в Сектор Газа в найближчі 24-48 годин.

Ізраїль також вимагає активізувати співпрацю зі США щодо обміну розвідданими, що стосуються південного Лівану. У неділю ізраїльські сили та ліванські бойовики стріляли навзаєм через кордон. Угруповання "Хезболла" взяло відповідальність за артилерійські та ракетні обстріли півночі Ізраїлю.

Участь "Хезболли" привнесла новий вибухонебезпечний елемент - атака арабських ворогів з кількох фронтів, які прагнуть знищити Ізраїль

Участь "Хезболли" привнесла новий вибухонебезпечний елемент, породивши привид пожежі, яку Ізраїль побоювався протягом десятиліть - атака арабських ворогів із кількох фронтів, які прагнуть знищити єврейську державу.

Суботня атака, під час якої палестинські бойовики проникли в Ізраїль у кількох точках, застала зненацька військові та розвідувальні служби країни. Масштаби кривавої бійні стали очевидними у неділю. Щонайменше 700 людей загинули в Ізраїлі, понад 2000 поранені. Ще десятки взяті в заручники та переправлені до Сектору Газа.

Автор: East News
  ЦАХАЛ на кордоні з Сектором Газа
ЦАХАЛ на кордоні з Сектором Газа

Іноземні громадяни є серед убитих та взятих у полон. Гілад Ердан, посол Ізраїлю в ООН, заявив у неділю, що "десятки американців ізраїльського походження перебувають у заручниках у Секторі Газа". Держсекретар Ентоні Блінкен повідомив, що адміністрація Джо Байдена працює над перевіркою повідомлень про те, що американці загинули чи зникли безвісти.

Президент Байден розмовляв із прем'єром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху в неділю і підтвердив "беззастережну підтримку".

"США оперативно дадуть Армії оборони Ізраїлю додаткову зброю та ресурси, включаючи боєприпаси", - заявив міністр оборони Ллойд Остін у неділю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Остін також сказав, що він керував перекиданням авіаносної ударної групи ВМС США "Джеральд Форд" у східне Середземномор'я.

Щонайменше 10 місць на півдні Ізраїлю, включаючи житлові квартали та військові бази, залишалися зонами активних бойових дій у неділю вдень - це вже понад 24 години після початку одного з найжахливіших епізодів ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Бойовики, які проникли до Ізраїлю та захопили громади, мали намір взяти заручників, і сотні людей утримували в їхніх будинках чи у громадських місцях, а багатьох інших перевезли через кордон до Сектору Газа. Представник військового крила ХАМАС визнав, що вони захопили десятки ізраїльських солдатів і офіцерів, додавши, що ті в безпечних місцях у тунелях.

Автор: East News
  ЦАХАЛ на кордоні з Сектором Газа
ЦАХАЛ на кордоні з Сектором Газа

Відомо, що ХАМАС має тунелі, що ведуть з Гази до Ізраїлю, який Ізраїль називає "величезним підземним містом з десятками точок доступу".

Ізраїль чутливий до захоплення заручників і в минулому звільняв сотні військовополонених в обмін на одного або двох своїх громадян.

Минулого дня сотні тисяч ізраїльських солдатів перекинули на південь і північ Ізраїлю. Армія все ще працює над очищенням території, захопленої на вихідних бойовиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Ізраїль завдав авіаудари по Сектору Газа, і Нетаньяху пообіцяв перетворити "всі місця, де дислокується ХАМАС на руїни".

"Я кажу мешканцям Гази – йдіть геть уже, бо ми діятимемо рішуче всюди", – сказав ізраїльський прем'єр у суботу.

Сектор Газа - густонаселений анклав із населенням 2 млн осіб

Але в густонаселеному анклаві з населенням 2 млн осіб, який з 2007 року в ізраїльській блокаді, мало куди можна втекти.

Лідери ХАМАС заявили, що суботня операція стала відповіддю на серію провокаційних дій ізраїльтян, включаючи штурм мечеті Аль-Акса у Східному Єрусалимі – місця, відомого євреям як Храмова гора.

Лідери крайнього правого уряду Ізраїлю наполягають на більшій єврейській присутності в цьому місці, що має релігійне значення для євреїв, мусульман та християн. Воно давно стало гарячою точкою в ізраїльсько-палестинському конфлікті через Єрусалим.

"Уроки атаки ХАМАСу на Ізраїль", The Economist, Велика Британія

Важко не бачити шок через кровожерливу атаку ХАМАСу на Ізраїль. Насамперед, через вбивство сотень невинних людей та захоплення заручників. ЦАХАЛ обмірковує, як відповісти.

Посилання наземних військ у Сектор Газа може втягнути їх у криваві міські бої, а також наразити на небезпеку заручників

Поки що зарано говорити, як розгорнуться наступні тижні. Прем'єр Нетаньяху пообіцяв, що бойовики заплатять "величезну ціну". І він правий. ХАМАС треба змусити заплатити за звірства. Зокрема, за вбивство понад 250 молодих ізраїльтян на фестивалі на півдні країни. Але відповідь Ізраїлю пов'язана з серйозним ризиком. Відправка наземних військ в Сектор Газа може втягнути їх у криваві міські бої, та наразити на небезпеку заручників. Чим довше затягуються бойові дії, тим вища ймовірність, що насильство пошириться на Західний Берег річки Йордан чи Ліван. Смерть багатьох цивільних у Газі, особливо якщо їх розглядати як недоречні, зашкодить становищу Ізраїлю у світі.

Політика Нетаньяху базувалася на трьох розрахунках, і кожен спростований атакою ХАМАС. По-перше, ізраїльтяни могли залишатися у безпеці. Внаслідок жахливих жертв другої інтифади, що завершилася 2005 року, Ізраїль ізолював палестинське населення за стінами безпеки. Чудова розвідка та переважаюча вогнева міць, включаючи ППО "Залізний купол", означали, що збройна загроза палестинським бойовикам була керованою.

Автор: East News
  ЦАХАЛ на кордоні з Сектором Газа
ЦАХАЛ на кордоні з Сектором Газа

Немає сумніву, що Ізраїль зможе відновити військове панування над палестинцями. Але навіть якщо його солдати та шпигуни вважають, що це захистить ізраїльських громадян, самі виборці навряд чи дійдуть висновку, що повернення до статус-кво, який був до атаки, є досить гарною ідеєю.

Друге припущення полягало в тому, що існування ХАМАСу допомагає Ізраїлю впоратися з "Фатхом" - палестинською партією, яка керує Західним берегом ріки Йордан. Передбачалося, що принцип "розділяй і владарюй" робить палестинців слабкими, і що вплив радикальних фракцій підірве довіру до поміркованих як партнерів щодо мирного врегулювання. Усе це влаштовувало Нетаньяху.

Після атаки, підхід вичерпав себе. Одна з причин удару ХАМАС - принцип "розділяй і владарюй" створив умови, в яких "Фатх" занепав і відірвався від реальності. Лідер партії Махмуд Аббас хворий. Цим нападом ХАМАС заявляє, що є справжнім голосом палестинців. Суперництво між палестинцями мало захистити ізраїльтян. У результаті, зробило їх мішенню.

До нападу ХАМАС Ізраїль сподівався підписати угоди з Саудівською Аравією. Тепер це під питанням

Третє припущення, що Ізраїль може зміцнити позиції на Близькому Сході, проводячи регіональну дипломатію, навіть якщо питання держави палестинців не вирішать. Цю думку підтверджували "Авраамівські угоди" між Бахрейном, Ізраїлем та ОАЕ у 2020 році, а пізніше до них приєдналися Марокко та Судан. До цих вихідних здавалося, що Саудівська Аравія теж може приєднатися. Зрештою це все ще можливо, але ХАМАС показав, що палестинці також мають право голосу.

Майбутня операція проти ХАМАС посилить відчуття, що настав час нового підходу. Після суботнього кровопролиття Ізраїль не може завдати авіаударів по ХАМАСу лише для того, щоб той залишився при владі в Секторі Газа, ніби нічого не сталося.

Проте простої альтернативи немає. ЦАХАЛ не хоче окупувати Газу. Ідею міжнародних миротворчих сил також важко уявити – жодна країна не хоче брати на себе таку відповідальність. І все ж, якщо ЦАХАЛ знищить ХАМАС у Газі, а потім повернеться додому, хто знає, які руйнівні сили заповнять вакуум, що залишився.

"Чому досконала прикордонна служба Ізраїлю не зупинила суботню атаку?", CNN, США

Бойовики ХАМАС прибули з повітря, моря та суші. Вони стріляли у мирних жителів, захоплювали заручників і змушували сім'ї забарикадуватися у будинках, побоюючись за своє життя.

День суботи, який розпочався вранці з сирен повітряної тривоги, до обіду перетворився на один із найжахливіших нападів, які Ізраїль знав за 75 років існування. Нападники з ХАМАСу, який контролює бідний і густонаселений Сектор Газа, надвечір убили сотні людей і поранили ще сотні.

Автор: East News
  ЦАХАЛ на кордоні з Сектором Газа
ЦАХАЛ на кордоні з Сектором Газа

Хоча Ізраїль не новачок у терористичних атаках, суботній напад безпрецедентний – не в останню чергу через відсутність попереджень. У суботу ізраїльські війська застали зненацька, незважаючи на десятиліття, протягом яких країна стала технологічною державою, яка може похвалитися однією з найбільш вражаючих армій у світі та провідною розвідкою.

Запитань до ізраїльської влади маса. Минуло понад 17 років, як ізраїльського солдата взяли в полон під час нападу на ізраїльську територію. Ізраїль не бачив такого роду проникнення на військові бази, міста та кібуци з часів бойових дій під час війни за незалежність 1948 року. Як могли терористи з одного з найбідніших анклавів світу вчинити таку руйнівну атаку?

Уся система розвідки та оборони дала збій. Уся архітектура не змогла забезпечити захист ізраїльського цивільного населення

"Вся система дала збій. Це не просто один компонент. Вся оборонна архітектура не змогла забезпечити необхідного захисту ізраїльського цивільного населення. Це момент типу Перл-Харбор для Ізраїлю, де до сьогодні була одна реальність, а потім настала інша", - сказав Джонатан Конрікус, колишній міжнародний представник ЦАХАЛ.

Випадково чи ні, атака відбулася наступного дня після 50-річчя останньої війни, коли 1973 року коаліція арабських країн розпочала раптовий напад на Ізраїль у свято Йом Кіпур – найсвятіший день єврейського календаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Відколи Ізраїль пішов з Гази в 2005 році, він витратив мільярди доларів на захист кордону від нападів. Це дозволяє завдати удару по будь-якій зброї, випущеній з Сектору Газа у сторону Ізраїлю, і заважало терористам перетнути кордон із повітря або під землею з використанням тунелів. Щоб зупинити ракетні обстріли, Ізраїль використав "Залізний купол" – ефективну систему ППО, розроблену за допомогою США. Ізраїль також витратив сотні мільйонів доларів на створення "розумної" прикордонної системи з датчиками та підземними стінами, яку завершили наприкінці 2021 року. Ізраїль, напевно, перевірить, де системи вийшли з ладу в суботу.

Реакція Ізраїлю буде включати щось більше, ніж просто посилення кордонів. ЦАХАЛ уже розпочав авіаудари по Сектору Газа, по інфраструктурі ХАМАС, внаслідок чого сотні людей загинули чи отримали поранення.

"Напад ХАМАС різко змінив картину близькосхідної дипломатії", The Guardian, Велика Британія

Ізраїль звинувачує Тегеран в організації атак ХАМАС. Тегеран і сили, які він підтримує, мають довгострокову стратегічну мету - перешкодити США нормалізувати відносини між Саудівською Аравією та Ізраїлем. Цей крок зміцнить позиції США на Близькому Сході та в очах Ірану позбавить палестинців їхнього останнього впливового спонсора – Ер-Ріяд.

Мета Ірану – унеможливити укладання угоди для Саудівської Аравії. Ізраїль навпаки хоче дипломатичним шляхом зменшити палестинський конфлікт, щоб той поступово пішов у минуле. Допомога, яку Іран крапельно передавав Газі через Катар – етап цієї стратегії.

У своїй промові на цьому тижні верховний лідер Ірану, аятола Алі Хаменеї, направив Ер-Ріяду попередження, що будь-яка країна Перської затоки, яка підтримає США, ставить не на того коня.

Автор: East News
  Ізраїльські війська зачищають території, де на вихідних орудували терористи з ХАМАС
Ізраїльські війська зачищають території, де на вихідних орудували терористи з ХАМАС

Саудівська Аравія, економіка якої, за даними Світового банку, цього року скоротиться через скорочення видобутку нафти, відчайдушно потребує іноземних інвестицій і прагне технологічного динамізму Ізраїлю. Торгівля ОАЕ з Ізраїлем подвоїлася до $2,56 млрд в 2022 році після укладання угоди про вільну торгівлю між країнами.

Ер-Ріяд також хоче нових гарантій оборони від США, аналогічних тим, що отримав Бахрейн у вересні, та доступу до цивільної ядерної енергетики. Йому також потрібно щось відчутне щодо відновлення ізраїльсько-палестинських переговорів. Блінкен мав обговорити все це з наслідним принцом Мухаммедом бен Салманом під час регіонального туру по регіону наступного тижня.

Наразі розрахунок ризиків змінився. ХАМАС показав вогневу міць. Конфлікт розширився. Початкова відповідь Ер-Ріяда на атаку ХАМАСа стала першим критичним натяком, що Ер-Ріяд бачить дипломатичні наслідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

МЗС Саудівської Аравії закликало всі сторони до стриманості. Потім нагадало "неодноразові попередження про небезпеку вибуху ситуації внаслідок окупації, позбавлення палестинського народу його законних прав і повторення систематичних провокацій проти його святинь". Воно закликало міжнародне співтовариство відновити мирний процес, що ґрунтується на принципі існування двох держав.

Початковою метою ХАМАС буде змусити Ізраїль двічі подумати про масштаби відплати. Представник ХАМАС Абу Убайда заявив: "Кількість ізраїльських полонених у багато разів перевищує те, що оголосив Нетаньяху, і вони у всіх місцях у Секторі Газа".

Оскільки на кону життя великої кількості заручників, відплату доведеться ретельно зважувати

"Хезболла" також надіслала повідомлення Ізраїлю про наслідки операції у Секторі Газа. США закликають Ізраїль до деескалації, утримання від наземної операції та покладатися на такі заходи, як припинення подачі електроенергії до Сектору Газа, щоб змусити ХАМАС піти на переговори. Оскільки на кону життя великої кількості заручників, відплату доведеться ретельно зважувати.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія скоїла чергові військові злочини, атакувавши поминки у селі Гроза, внаслідок чого загинули понад 50 мирних жителів. Президент Володимир Зеленський просить в іспанській Гранаді у союзників більше систем ППО та снарядів для армії. Німеччина обіцяє ще одну систему Patriot, вже четверту. Володимир Путін знову загрожував ядерним ударом. У Польщі незабаром вибори, важливі для допомоги Заходу Україні та стабільності ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Чому ізраїльська розвідка проспала атаку ХАМАС: що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі