неділя, 30 червня 2024 08:04

Дії РФ визнано геноцидом - Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію

Дії РФ визнано геноцидом - Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію
Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію про визнання дій Росії геноцидом українського народу. Фото: t.me/frolovProParliament

Парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) офіційно визнала дії РФ геноцидом українського народу.

Це вказано в ухваленій організацією резолюції, повідомив народний депутат Павло Фролов.

У документі йдеться також про необхідність деколонізації країни-агресора. Резолюцію ухвалили у день відкриття літньої сесії у Бухаресті. Парламентська асамблея ОБСЄ засудила 10-річну військову агресію РФ проти України. А дії військово-політичного керівництва РФ та російських Збройних сил у ході повномасштабного вторгнення в Україну визнала геноцидом українського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія скоює геноцид українців. Над нею потрібен спецтрибунал - ПАРЄ ухвалила три резолюції

"Документ також визначає деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру", - зазначив нардеп.

Резолюція, зокрема, закликає 53 держави-учасниці ОБСЄ докладати зусиль для деокупації Криму та усіх захоплених російськими загарбниками територій України шляхом підтримки Формули миру та Кримської платформи.

У документі також міститься заклик до створення Спеціального трибуналу для притягнення РФ до відповідальності за злочини, скоєні в ході агресивної війни проти України.

Закликають також провести на міжнародному та національному рівнях розслідування масових звірств, вбивств, зґвалтувань, скоєних російською армією в Україні.

За словами нардепа, сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ триватиме до 3 липня.

Створення спецтрибуналу над РФ за злочини проти України підтримали 44 країни. Вони підписали політичну декларацію конференції "Відновлення справедливості для України", що проходила у Гаазі.

У документі висловили підтримку створенню спецтрибуналу щодо злочину агресії та ініціативам щодо використання заморожених активів Росії на користь України.

Зараз ви читаєте новину «Дії РФ визнано геноцидом - Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі