неділя, 30 червня 2024 09:48

У Франції розпочалось голосування на парламентських виборах - до влади можуть прийти ультраправі

У Франції розпочалось голосування на парламентських виборах -  до влади можуть прийти ультраправі
У Франції проходять парламентські вибори. Фото: gettyimages.com

У Франції в неділю, 30 червня, відбувається перший тур дострокових парламентських виборів.

Вони вперше з часів Другої світової війни можуть привести до влади ультраправий уряд. Про це повідомляє "Європейська правда".

Дострокові парламентські вибори у Франції президент Емманюель Макрон несподівано оголосив після поразки своєї партії на виборах до Європарламенту в червні. Виборчі дільниці відкрилися о 9:00 з Києвом і працюватимуть до 19:00 у малих містах та 21:00 у великих. Після закриття останньої дільниці очікуються перші дані екзитполів.

Французи обирають 577 депутатів Національної асамблеї - нижньої палати парламенту. У країні діє мажоритарна виборча система, згідно з якою кандидат перемагає лише в разі отримання абсолютної більшості голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На тлі рекордного падіння рейтингу Макрон сказав, чи піде у відставку

Якщо цього не відбудеться, проведуть другий тур, він запланований на 7 липня. У ньому візьмуть участь усі кандидати, які в першому турі отримали голоси щонайменше 12,5% зареєстрованих виборців. Переможе той, хто набере найбільше голосів.

Результати опитувань свідчать, що лідирує ультраправе "Національне об'єднання" з 33-36% голосів виборців. На другому місці – ліва коаліція "Новий народний фронт" з 28-31%. А Центристський альянс Макрона може розраховувати на 20-23%.

Якщо "Національне об'єднання" здобуде абсолютну більшість у Національній асамблеї, у Франції вперше з 1990-х років може скластись ситуація, коли президент і уряд належать до різних політичних таборів.

Французькі ультраправі вимагають повернення внеску країни до бюджету ЄС, висловлюють незгоду з Євросоюзом щодо робочих місць та відкидають заклики Макрона до більшої єдності ЄС та проактивності в питаннях оборони.

Поки невизначеним залишається ставлення "Нацоб'єднання" до російсько-української війни. Партія нині заявляє, що допоможе Україні захиститись від російських загарбників. Однак, вона також встановила червоні лінії, зокрема відмову від надання ракет дальнього радіусу дії.

Через поразку на виборах до Європейського парламенту 9 червня президентської соціал-ліберальної партії "Відродження", яка відчутно програла "Національному об'єднанню", Емманюель Макрон оголосив про розпуск нижньої палати парламенту - Національних зборів.

Він призначив дострокові вибори, які пройдуть у два тури - 30 червня та 7 липня.

Зараз ви читаєте новину «У Франції розпочалось голосування на парламентських виборах - до влади можуть прийти ультраправі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі