неділя, 30 червня 2024 09:53

Росіяни можуть замінувати західну інфраструктуру у Північному морі - ЗМІ

Росіяни можуть замінувати західну інфраструктуру у Північному морі - ЗМІ
Росіяни використовують для диверсій цивільні кораблі. Фото: Wikimedia

Росія могла замінувати критично важливу підводну інфраструктуру Євросоюзу у Північному морі.

Представники НАТО дійшли до такого висновку, коли отримали дані від компаній, що управляють ключовими нафтовими та газовими буровими установками, трубопроводами, електричними та телекомунікаційними кабелями, пише The Times.

Для виконання шпигунських місій росіянам потрібні човни, бо супутникові знімки не досягають морського дна. Після диверсії на газопроводах "Північний потік" восени 2022 року захист критично важливої ​​підводної інфраструктури став одним з основних напрямків діяльності НАТО та європейських країн, які мають вихід до моря.

Російські спецслужби атакують кабелі електропостачання та телефонні кабелі, а також нафтові та газові трубопроводи.

"Сьогодні шпигунство виявити складніше. Якщо раніше для нього використовувалися в основному дослідницькі судна або військові кораблі, то тепер ми частіше бачимо невійськові судна. За даними служб безпеки Бельгії, жодних доказів мінування кабелів у територіальних водах Бельгії чи Нідерландів у Північному морі не було знайдено. Однак на початку війни в Україні вибухівку виявили на одному з британських кабелів", − розповів представник бельгійського підрозділу, який займається морською безпекою Томас Де Шпігелере.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські кораблі активізувалися у Північному морі: за ними спостерігають

Бельгійська газета De Tijd дослідила інформацію з корабельних журналів і встановила, що за останні 10 років понад 160 цивільних російських суден здійснили 945 підозрілих дій. Мінімум 749 підозрілих маневрів сталися у радіусі 1 км від трубопроводів у Північному морі. 72 підозрілі дії сталися поблизу кабелів електроенергії, а решта 124 - у районах телекомунікаційних кабелів.

Росіяни можуть спробувати влаштувати диверсію на системах енергетичних комунікацій, підключитися до кабелів зв'язку або маніпулювати ними.

Масштаб операцій російських спецслужб за кордоном сьогодні досягнув рівня, не баченого з часів Холодної війни.

"Російські кораблі вже викликають підозру, навіть якщо вони дотримуються цілком нормального режиму плавання. Тому що кожне російське судно, навіть якщо воно працює на приватну компанію, все одно працює на державу. Аномалії в плаванні не обов'язково є підозрілими. Але підозріло, якщо це відбувається над трубопроводами і кабелями", − підсумував де Шпігелере.

Норвезька сторона не вперше вказує на зростання активності російського флоту. Зокрема у лютому норвезька розвідка повідомила, що вперше за останні 30 років Росія почала розгортати в Балтійському морі кораблі, озброєні тактичною ядерною зброєю.

У Росії 14 квітня Тихоокеанський флот у повному складі підняли за тривогою. Його привели у найвищу бойову готовність в рамках раптової перевірки.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни можуть замінувати західну інфраструктуру у Північному морі - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі