вівторок, 16 липня 2024 14:51

У Європі масово скасовують літні авіарейси

У Європі масово скасовують літні авіарейси
У Європі криза в роботі авіадиспетчерських служб аеропортів. Фото: pixabay.com

Відпочинок туристів у Європі може бути затьмарений внаслідок рекордної кількості затриманих або скасованих авіарейсів.

У пік літнього сезону відпусток особливо відчутний брак авіадиспетчерів, пише The Independent.

"Авіадиспетчерські служби досі переживають серйозну кризу після пандемії коронавірусу. Якщо до пандемії на авіадиспетчерські служби припадало менше 5% від загальної кількості затримок рейсів у всій Європі (не враховуючи страйків авіадиспетчерів, переважно у Франції), то нині їхня частка часом сягає 30%. Після Covid-пандемії ситуація стала ще гіршою. Перші пару тижнів літнього сезону, квітень і травень пройшли досить добре. Це було менше 10%, тож ми змогли впоратися. Але за останні 10 днів щось сталося з точки зору організації або укомплектування персоналом. Ми, як і інші авіакомпанії, справлялися з 30% затримок з боку до диспетчерської служби", - заявив виконавчий директор Ryanair DAC Едді Вілсон.

Станом на ранок 15 липня, на початку робочого тижня, лоукостер повідомив, що понад 100 його вильотів було затримано через обмеження на кількість слотів в органах управління повітряним рухом. У неділю наслідки були ще гіршими: 125 із 580 літаків першої хвилі чекали на слоти. Це становить 22% від загальної кількості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найспекотніший день літа - синоптикиня дала прогноз на завтра

"Якщо не вдається відправити першу хвилю вчасно, затримки неминуче накопичуються пізніше протягом дня. Це жахливо для наших екіпажів, це жахливо для пасажирів", - констатував Вілсон.

Також проблеми зі своєчасним вильотом рейсів визнав ще один лоукостер easyJet, який 14 липня змушений був скасувати 22 рейси у Великій Британії. А це 1,2% від загального числа рейсів.

"Невелику кількість рейсів учора, на жаль, було скасовано через побічний вплив затримок у роботі авіадиспетчерської служби по всій Європі. Ми приносимо вибачення за заподіяні незручності. Ми надали клієнтам трансфер на альтернативний рейс, а також проживання та харчування в готелі", - прокоментував у понеділок представник easyJet.

Водночас у Євроконтролі попередили, що ситуація із затримками та скасуваннями літніх рейсів може погіршитися.

"Літо 2024-го буде особливо важким через сильне зростання трафіку і насичення мережі в поєднанні з несприятливими погодними умовами. Великі частини європейської мережі повітряного руху зазнають на 10-20% більше трафіку, ніж 2019 року, який був найвищим роком із погляду повітряного руху в Європі", - повідомили в Євроконтролі.

За даними організації, затримки рейсів через погодні умови збільшилися в червні на 54%.

"Червнева ситуація продовжилася і в липні, із дуже значною затримкою через погодні умови (зазвичай через конвективну погоду), а також проблеми місткості та персоналу. Частково ці питання випливають із ситуації в Україні", - заявив представник відомства.

Через екстремальну спеку електромережі у всьому світі виходять з ладу. Попит на охолодження перевантажує електромережі, пише Bloomberg. Зростає ризик відключень електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «У Європі масово скасовують літні авіарейси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі