понеділок, 15 липня 2024 09:42

Електромережі в усьому світі виходять із ладу через аномальне явище

Електромережі в усьому світі виходять із ладу через аномальне явище
Відключення електроенергії сталися не лише у бідних країнах та країнах, що розвиваються. Фото: pixabay.com

Через екстремальну спеку електромережі у всьому світі виходять з ладу.

Попит на охолодження перевантажує електромережі, пише Bloomberg. Зростає ризик відключень електроенергії.

"Спекотне літо означає сплеск попиту на охолодження, оскільки високі температури спричиняють провисання дротів і ризик виникнення лісових пожеж. Відключення в Чорногорії наприкінці червня вивели з ладу електромережі навіть у сусідніх країнах. Інцидент на Балканах повторився по всьому світу. Минулого тижня мільйони будинків у Г'юстоні в США були знеструмлені внаслідок масового використання кондиціонерів, оскільки після шторму Берил настала нестерпна спека", - сказано в матеріалі.

Відключення електроенергії сталися не лише у бідних країнах та країнах, що розвиваються. Енергетична інфраструктура багатьох із них застаріла і не може впоратися з новими викликами. Потрібні значні інвестиції в модернізацію та адаптацію електромереж до сучасних умов.

"Розширення мережі коштуватиме близько 24,1 трильйона доларів, щоб досягти нульових показників до 2050 року, що випереджає інвестиції, необхідні для розвитку потужностей відновлюваної енергетики", - зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека до +41°C: синоптики оновили прогноз на понеділок

У Кувейті оператори електромереж навмисно відключали частини мережі, щоб запобігти повному знеструмленню. Електростанції намагалися задовольнити сплеск попиту, коли температура перевищила +50°C.

"Вся енергосистема була побудована і спроєктована в одну кліматичну епоху, а тепер її просять працювати в іншу кліматичну епоху. Це означає, що значно більше речей можуть піти не так", - зауважив професор енергетики Техаського університету в Остіні Майкл Веббер.

В Еквадорі під час найгіршого за останні 20 років відключення електроенергії пасажири метро були змушені покинути потяги і йти пішки до станцій неосвітленими підземними тунелями.

Спека спричинила відключення електроенергії у 21 штаті Мексики, перервавши на деякий час навіть виробництво на заводі Volkswagen AG у Пуеблі. У червні в північному місті Мексики Чівава відключилася електрика для водяних насосів, що призвело до припинення водопостачання для більш ніж 70 тис. людей протягом двох тижнів.

Крім того, спека спричинила відключення електроенергії в чотирьох балканських країнах, включаючи Боснію і Герцеговину та більшу частину хорватського узбережжя в червні. Тоді постраждали 4 млн людей. Споживання різко зросло, оскільки температура трималася близько +40°C. Це призвело до виходу з ладу однієї системи за іншою.

Рекордна спека останніми днями спричинила сотні смертей, а також численні лісові пожежі у Європі та Азії. У Сполучених Штатах Америки також фіксують аномально високі температури.

Зараз ви читаєте новину «Електромережі в усьому світі виходять із ладу через аномальне явище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі