пʼятниця, 13 вересня 2024 17:12

Знайшли древню таблицю множення

Знайшли древню таблицю множення
У Японію виявили загадкову табличку. Фото: Ancient origins

Знайдений у Японії шматок дерева виявився частиною давньої частиною таблиці множення.

Його виявили під час розкопок 2001 року на місці стародавньої столиці Фудзівара-Кьо, пише Ancient origins.

Після 20 років ретельного аналізу експерти японського Національного науково-дослідного інституту культурних цінностей Нара довели, що цьому об'єкту приблизно 1300 років. Це найстаріша таблиця множення, знайдена в Японії.

Її виявили на руїнах стародавнього палацу Фудзівара. Коричневий шматок дерева має приблизно 16,2 см завдовжки та 1,2 см завширшки. Його відкололи від одного кута більшої таблички для множення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Японії знайшли надзвичайні артефакти

Вчені дослідили дощечку за допомогою інфрачервоного сканування. На ній виявили п'ять рядків зліва направо рівнянь множення, які дозволяли виконувати складні математичні обчислення..

"Якби таблиця множення була цілою, дерев'яна табличка мала б 33 сантиметри у довжину з усіма записаними рівняннями", - сказав старший науковий співробітник Інституту Нара Кунія Кувата.

Дизайн цієї таблиці відповідає п'ятирядковій таблиці множення, яка використовувалася в Китаї у часи династій Цінь і Хань.

У Хорватії археологи ідентифікували рештки затонулого корабля. Він є найдавнішим затонулим в Адріатичному морі. Його виявили на дні біля острова Іловик. Кораблем виявилося торгове судно, яке затонуло понад 2 тис. років тому.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли древню таблицю множення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі