середа, 13 вересня 2023 06:40

"Динамо" вигнали з Ліги чемпіонів за скандал із шубами

"Динамо" вигнали з Ліги чемпіонів за скандал із шубами
Іспанець Антоніо Лопес Ньєто - судья матча "Динамо" - "Панатинаикос"

13 вересня 1995 року після матчу групового турніру Ліги чемпіонів між київським "Динамо" і грецьким "Панатінаїкосом", іспанський арбітр Антоніо Лопес Ньєто написав рапорт. Заявив, що йому була запропоновано хабар – дві норкові шуби і $30 тис. Учасниками угоди були названі два конкретних людини – генеральний секретар клубу Василь Бабійчук і генеральний менеджер Ігор Суркіс.

Контрольно-дисциплінарний комітет УЄФА тут же провів розслідування. Його результати були шоком для футболістів "Динамо". Команда була знята з розіграшу Ліги Чемпіонів і дискваліфікована на наступні три роки. Що ж стосується Бабійчука і Суркіса, то вони довічно усувалися від діяльності у футболі.

Той нещасливий матч українська команда виграла, хоча і не без зусиль – 1:0. М'яч забив Віталій Косовський. Свідками стали 98 тис. глядачів Республіканського стадіону.

Суркіс вибудував свою версію "шубних" подій. Він розповів, що 12 вересня 1995 року, напередодні матчу з "Панатінаїкосом" йому подзвонив Бабійчук і запитав, чи немає в його фірмі хутряних виробів – їх хочуть придбати іспанські судді. Суркіс відповів, що його компанія цим не займається і попросив перетелефонувати за кілька хвилин.

Того вечора у іспанців був чудовий настрій. На вечері вони пили вино, жартували

Незабаром генеральний менеджер знайшов потрібний товар, за якими ввечері того ж дня вирушили гості. Вони довго вибирали і, врешті-решт, Ньєто взяв дві шуби, а бічні арбітри Чиріно і Гіральдес – по хутряній шапці. Загальна сума покупок склала $30 тис.

Того вечора у іспанців був чудовий настрій. На вечері вони пили вино, жартували. "У мене боліли нирки і я змушений був покинути банкетний зал, – згадував Суркіс.– Через якийсь час до мене зайшов Бабійчук і сказав, що судді весь час запитують, яка вартість відібраних хутряних виробів ".

Коли Ньєто побачив цифри на чеку, то схопився за голову: "Нам нічого не треба, ні сувенірів, ні картин, забирайте все назад".

Історія, розказана Суркісом, вже ні на що не вплинула – до уваги бралися свідчення лише іспанського судді. Ньєто повідомив, що під час офіційної вечері його відвели в окремий кабінет, де Суркіс, вручив йому лаконічну записку на іспанською мовою: "Антоніо, перемога Динамо – 30 тисяч доларів США для Вас". Арбітр, за його ж словами, обурився і хотів залишити собі цей папірець, як речовий доказ. Однак Суркіс виявився спритнішим і записку вихопив. Але іспанець заявив, що справу він так не залишить про все доповість в УЄФА. І загрозу свою виконав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два пенальті за хвилину – воротар київського "Динамо" встановив рекорд


Однак дискваліфікація "Динамо" тривала всього рік. За сприяння експрезидента України Леоніда Кравчука команду амністували. У 1996 році "Динамо" не пробилося до Ліги чемпіонів, поступившись віденському "Рапіду" – 0:2 і 2:4.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" вигнали з Ліги чемпіонів за скандал із шубами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі