неділя, 25 серпня 2024 05:28

Столицю звільнили від окупантів

Столицю звільнили від окупантів
Французи окупантів ненавиділи, але не показували це – боялися помсти. Багато парижан пристосували і співпрацювали з нацистами. Фото: gettyimages

Після чотирьох років нацистської окупації 25 серпня 1944-го французька 2-а мотопіхотна дивізія і американська 4-а піхотна дивізія звільнили Париж. Війська генерала Шарля де Голля пройшли переможним маршем Єлисейськими полями.

Влада Франції не змогла організувати належний опір агресору, в уряді переважали прихильники капітуляції. Франція втратила контроль над 60% своєї території, флотом, повністю роззброювалась і зобов'язувалась утримувати німецькі та італійські окупаційні війська. Уряд втік зы столиці.

Для французів настали важкі часи. Окупантів ненавиділи, але не показували це - боялися помсти. Багато парижан пристосувалися і співпрацювали з нацистами. Місто жило за берлінським часом і з німецькими вивісками. Ввели комендантську годину.

За чотири роки окупації з Парижа до Німеччини перевезли 4174 творів мистецтва у 138 вагонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочали найбільшу десантну операцію

15 серпня 1944-го повітряний і морський десанти висадились у районі Сен-Тропеза та Канн. Французькі частини рушили на Тулон і Марсель, американські - на Ліон. Операцію було здійснено успішно, і союзники вийшли до кордонів Німеччини. Війська союзників, що наступали в Нормандії, звільнили Париж.

Протягом ночі опір німців було подолано і вони здалися в полон. 25 серпня заарештували генерала Холтіца. Він підписав акт про передачу міста уряду генерала де Голля.

Наступного дня де Голль і Леклерк прийняли урочистий парад військ на Єлисейських полях.

9 травня 1944-го війська 4-го Українського фронту звільнили місто Севастополь від нацистів. Цим завершили Кримську операцію. За місяць до того розпочали штурм потужних укріплень німців.

13 квітня звільнені Сімферополь, Євпаторія і Феодосія; 14 і 15 квітня – Бахчисарай, Судак і Алушта. 15 квітня передові частини 51-ї армії вийшли до зовнішнього оборонного обводу Севастополя.

Зараз ви читаєте новину «Столицю звільнили від окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі