четвер, 09 травня 2019 08:20

У військовій операції Німеччина втратила 100 тисяч бійців

У військовій операції Німеччина втратила 100 тисяч бійців
Звільнення Севастополя у травні 1944 року. Фото: topwar.ru

9 травня 1944 року війська 4-го Українського фронту звільнили місто Севастополь від нацистів. Цим завершили Кримську операцію.

За місяць до того розпочали штурм потужних укріплень німців. 13 квітня звільнені Сімферополь, Євпаторія і Феодосія; 14 і 15 квітня – Бахчисарай, Судак і Алушта. 15 квітня передові частини 51-ї армії вийшли до зовнішнього оборонного обводу Севастополя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший Курултай прийняв Конституцію і державну символіку Кримської Народної Республіки

З першого разу штурмом місто взяти не вдалося. У ніч на 9 травня радянська авіація завдала сильних ударів в бухтах Північній, Очеретовій, Козачій та Стрілецькій, а також на мисі Херсонес. Підтримали наступ і наземні сили: десантники та стрілецькі полки.

Повністю місто вдалося звільнити лише ввечері. 12 травня радянські бійці розбили останні ворожі групи на мисі Херсонес та закінчили Кримську операцію. У ній Німеччина втратила 100 тис. бійців.

9 грудня 1917 року (за новим стилем) у Криму створений Курултай, вищий орган кримських татар. Ця дата є однією з найбільш визначних в історії Криму та кримськотатарського народу.

Зараз ви читаєте новину «У військовій операції Німеччина втратила 100 тисяч бійців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі