пʼятниця, 23 серпня 2024 11:03

В Ісландії почав вивергатися вулкан - видовищне відео

В Ісландії почав вивергатися вулкан - видовищне відео
В Ісландії з новою силою почав вивергатися вулкан. Фото: watchers.news

В Ісландії з новою силою почав вивергатися вулкан на півострові Рейк'янес.

Нове виверження вулкана почалося в кратері Сундхнукар, повідомляє The Watchers. Напередодні в регіоні сталася інтенсивна серія невеликих землетрусів.

"На півдні вздовж магматичного коридору сейсмічна активність зараз не спостерігається. Найбільша сейсмічна активність спостерігається на півночі, що вказує на те, що магма прориває собі шлях на північ, а не на південь", - кажуть вулканологи.

На півночі розлому, де відбувається виверження, досі відбуваються землетруси магнітудою до 4.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потужна повінь накрила священне місто - приголомшливі кадри

Після початку виверження було помічено газовий шлейф, що піднімається на кількасот метрів.

Код авіації підвищили до червоного.

"Довжина виверження оцінюється приблизно в 1,4 кілометра. Експерти підрахували, що потік лави пройшов близько 1 км всього за 10 хвилин, а тріщина в землі розширилася на 1,5 кілометра приблизно за 40 хвилин", - сказано в повідомленні.

В Ісландії на півострові Рейк'янес у січні було виверження вулкана. Влада перед тим намагалася побудувати кам'яні бар'єри, щоб запобігти потраплянню лави до Гріндавіка, але виверження пробило захисні споруди. Жителів міста заздалегідь евакуювали.

Зараз ви читаєте новину «В Ісландії почав вивергатися вулкан - видовищне відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі