неділя, 25 серпня 2024 06:29

Можуть посадити на 20 років: у Парижі затримали засновника Telegram Павла Дурова

Можуть посадити на 20 років: у Парижі затримали засновника Telegram Павла Дурова
Засновника Telegram Павла Дурова затримали у Франції. Фото: gettyimages.com

У Парижі ввечері 24 серпня затримали засновника і гендиректора сервісу зашифрованих повідомлень Telegram Павла Дурова.

Його заарештували, коли він зійшов зі свого приватного літака на злітно-посадкову смугу в аеропорту Ле-Бурже. Про це повідомляє французький телеканал TF1 INFO.

Арешт був провели жандарми GTA (Gendarmerie des transports aériens). Причиною називають те, що Дуров був зареєстрований у FPR (картотеці осіб, що перебувають у розшуку) та щойно прибув з Азербайджану. Жандарми мали при собі французький ордер на розшук, виданий Національним департаментом кримінального розшуку Франції (OFMIN), на підставі попереднього розслідування.

За даними ЗМІ, правоохоронці вважають, що відсутність у Дурова поміркованості та співпраці з правоохоронними органами, а також інструменти месенджера Telegram (одноразовий номер, криптографія тощо), роблять його співучасником наркоторгівлі, педофільських злочинів і шахрайства.

Ордер на обшук був чинний, якщо Дуров перебував на території Франції. У серпні 2021 року він отримав громадянство цієї країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Telegram можуть закрити. Шляхи вже шукають

Телеканал зазначає, що оскільки Дуров знав, що є персоною нон-грата у Франції, він звик подорожувати до Еміратів, країн пострадянського простору, Південної Америки та в інші частини світу. Він дуже мало мандрував Європою й уникав країн, де Telegram перебуває під наглядом.

Один зі слідчих повідомив TF1, що Дуров "точно опиниться в СІЗО".

"На своїй платформі він дозволив вчинити незліченну кількість правопорушень і злочинів, щодо яких він не зробив нічого, щоб стримати їх або співпрацювати. Немає сумнівів, що після висунення обвинувачення, його будуть утримувати під вартою", - розповіло близьке до справи джерело.

Журналісти зазначають, що для слідства ця міжнародна операція мала на меті кілька завдань.

Вона, зокрема, покликана справити враження та відлякати виконавців злочинів і проступків, які до цього часу вільно обмінювалися повідомленнями в Telegram.

Окрім того, французькі правоохоронці мають на меті чинити тиск на європейські країни, щоб вони активізували спільні зусилля, спрямовані на боротьбу з тероризмом у сервісі зашифрованих повідомлень.

TF1 зазначає, що у цьому сервісі багато акаунтів використовується організованою злочинністю. Крім тероризму, найнебезпечніші діти-злочинці використовують Telegram для обміну контентом.

"З роками месенджер став платформою номер один для організованої злочинності", - сказав один зі слідчих.

Виходячи з попередніх звинувачень, Дурову може загрожувати до 20 років в'язниці.

В Україні обговорюють можливість блокування месенджера Telegram. Однак, для цього слід мати чітку аргументацію - наприклад, рішення Ради національної безпеки і оборони.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради зі свободи слова Ярослав Юрчишин. За його словами, для цього має статись якась серйозна критична ситуація з витоком інформації.

Зараз ви читаєте новину «Можуть посадити на 20 років: у Парижі затримали засновника Telegram Павла Дурова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі