пʼятниця, 22 квітня 2022 06:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Швейцарія заборонила українським біженцям самим обирати, де жити

Швейцарія заборонила українським біженцям самим обирати, де жити
Біженці вважають за краще селитися у найпопулярніших і найрозвиненіших регіонах. Фото: pixabay.com

Швейцарія змінила систему розміщення біженців з України.

Тепер українці не зможуть самостійно обирати, де їм жити, повідомляє Swissinfo.

"Державний секретаріат із міграції (SEM) заявив, що мета полягає у розміщенні зареєстрованих українських біженців з урахуванням можливостей регіонів країни на основі принципу пропорційності. Зазвичай біженців спочатку розміщують у федеральних центрах прийому та розміщення мігрантів, а потім розподіляють за кантонами (регіонами)", - пише видання.

Водночас у ситуації нинішнього форс-мажору така система перестала працювати. Представник SEM Давид Келлер заявив, що труднощів із розподілом такої кількості біженців зазнають насамперед Цюріх, Базель і Берн, а також кантон Тичино.

"Біженці вважають за краще селитися в найпопулярніших і найрозвиненіших регіонах. Тепер із цією практикою буде покінчено. Біженці та швейцарські сім'ї, які їх приймають, більше не зможуть самостійно приймати рішення стосовно розселення осіб, які шукають захисту від війни", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США спростили умови для в'їзду українських біженців

Водночас сім'ї та групи біженців, що склалися, зможуть залишатися разом. А вже всіх інших розселятимуть країною на підставі рішень органів влади, а не відповідно до їхніх побажань. Якщо хтось із біженців захоче змінити кантон, то згоду на це має надати кантональна влада з урахуванням принципу пропорційності.

З початку війни у Швейцарії зареєстрували понад 37 тис. біженців з України. Приблизно половину з них розмістили у приватних домогосподарствах за підтримки неурядових організацій та окремих громадян. Майже всі українські біженці набули в країні особливого міграційного статусу, який дозволяє їм шукати роботу та записуватися на мовні курси.

Через початок повномасштабної війни 11,4 млн українців покинули свої домівки, з них 5 млн - виїхали за кордон. Більшість із них поїхала до Польщі - понад 2,5 млн людей. У Румунію виїхали понад 671 тис. осіб, до Угорщини - 413 тис., Молдови - 406 тис., Росії - 389 тис., Словаччини - 307 тис. і Білорусі - 19 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарія заборонила українським біженцям самим обирати, де жити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі