середа, 17 серпня 2022 18:12

Спецтема: Війна Росії проти України

"Партизани останніми тижнями відіграють все помітнішу роль у війні" – що пише про нас світова преса
5

Розмова з партизаном про те, як працює українське підпілля на окупованому півдні України. Розповіді радника президента Зеленського про вибухи у Криму та війну на півдні. А також про ефективність української стратегії позбавлення росіян ліній логістики, баз та витіснення їх із зайнятої території. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"У тилу ворога українці кажуть росіянам: "Ви ніколи не будете тут у безпеці", The New York Times, США

Вони крадуться темними провулками, щоб встановити вибухівку. Визначають цілі для української артилерії та ракет великої дальності, наданих США. Підривають залізничні лінії та вбивають українських чиновників, які співпрацюють із росіянами.

Прослизаючи туди-сюди через лінію фронту, партизани останніми тижнями відіграють все помітнішу роль у війні, лякаючи російські сили. Допомагають завдавати принизливих ударів по окупованих територіях.

Україна дедалі частіше воює з російськими військами в районах, контрольованих Росією. Використовує елітні військові частини, як у вівторок, коли влаштувала потужний вибух на російському складі боєприпасів в окупованому Криму або шляхом розгортання мережі партизанських загонів. Минулого тижня партизани доклали руку до успішного удару по російській авіабазі, теж у Криму, та знищили вісім винищувачів.

В окупантів немає дому на нашій землі, вони не повинні спати спокійно

"Мета – показати окупантам, що в них немає тут дому, що не повинні облаштовуватися, що не повинні спати спокійно", – каже один із партизанів з позивним "Сварог".

В останні дні українські військові зробили "Сварога" та кількох інших партизанів доступними для інтерв'ю, сподіваючись наголосити на зростаючій загрозі партизанів для російських сил і дати зрозуміти західним донорам, що Україна теж успішно задіює місцеві ресурси у війні.

Ми зі "Сварогом" зустрілися за лимонадом та сирною випічкою у грузинському ресторані в Запоріжжі, приблизно за 100 км від окупованого Мелітополя, де він працює. Він говорив із глибоким знанням партизанської справи, дозволяючи зазирнути в один із найприхованіших аспектів війни.

Автор: NYT
  Українські військові дали для інтерв'ю члена українського підпільного опору на прізвисько Сварог
Українські військові дали для інтерв'ю члена українського підпільного опору на прізвисько Сварог

Українські військові розпочали підготовку партизанів за кілька місяців до вторгнення, коли Росія зосередила війська біля кордонів. Зусилля окупилися останніми тижнями, коли українські сили перейшли в контрнаступ на півдні.

Активність повстанців нині посилюється. Бійці опору таємно завдають ударів у добре знайомих їм місцях, використовуючи заміновані автомобілі, міни-пастки та цілеспрямовані вбивства, а потім зливаючись із місцевим населенням.

За лаштунками Сили спеціальних операцій формували структуровану та секретну програму, що включала інструктаж із диверсій, вибухівки та схованок зі зброєю в очікуванні нападу Росії.

Автор: NYT
  Український бойовий інженер навчає цивільних поводженню зі зброєю та потенційним партизанам у грудні 2021 року, коли Росія зосередила війська на кордоні
Український бойовий інженер навчає цивільних поводженню зі зброєю та потенційним партизанам у грудні 2021 року, коли Росія зосередила війська на кордоні

Після вторгнення, за словами "Сварога", його направили до схованки у складському сараї під Мелітополем, де він знайшов плити вибухівки, детонатори, автомати Калашнікова, гранатомет та два пістолети з глушниками.

За словами партизанів, виживуть чи загинуть люди, на яких нападуть, менш важливо, ніж сигнал, який вони посилають із кожним ударом – ви ніколи тут не будете в безпеці.

Окремо діє підпільне відділення "Жовта стрічка", що проводить ненасильницькі акції, такі як розклеювання листівок та малювання графіті.

Групи партизанів працюють окремо і не знають одне одного, щоби затриманий не розкрив нікого на допиті

За словами високого українського військового чиновника, бази на території України, де навчаються оперативники, постійно переміщуються, щоби їх не виявили. Кожен оперативник має свою роль. Окремі групи працюють окремо та не знають одне одного, щоб затриманий не розкрив нікого на допиті.

Чиновник розповів про отруєння в Запорізькій області, внаслідок якого загинули 15 російських солдатів. Про диверсію на елеваторі в Херсонській області, внаслідок якої російські сили не змогли вкрасти 60 тис. т зерна. Партизани також стояли за вибухом у суботу, який вивів із ладу залізничний міст, що з'єднує Мелітополь із Кримом, що зупинило постачання військової техніки до Запорізької області.

"Україна прагне створити хаос усередині російських сил", The Guardian, Велика Британія

Україна веде контрнаступ, спрямований на створення "хаосу всередині російських сил", завдаючи ударів по шляхах постачання окупантів углиб окупованих територій, за словами радника Зеленського Михайла Подоляка. Він сказав, що в "найближчі два-три місяці" можуть бути нові атаки, подібні до загадкових ударів у вівторок по залізничному вузлу та авіабазі в Криму, а також до удару по російських військових літаках на аеродромі Саки на півострові минулого тижня.

Росія заявила, що пожежа у вівторок спричинила вибухи на складі боєприпасів у Джанкойському районі Криму. Це, за словами Подоляка, стало нагадуванням, що "Крим вони окупували, а вибухи свідчать про високий ризик загибелі загарбників і злодіїв".

Україна не взяла на себе відповідальність за теракти, які спонукали російських туристів у паніці тікати з Криму. У вівторок біля залізничного вокзалу Сімферополя утворилися черги. Міноборони в Москві заявило, що займається випадками саботажу і вживає "необхідних заходів" для запобігання таким епізодам.

Автор: NYT
  У понеділок українські чоловіки прибирають завали з будинку, недавно ураженого російською ракетою у Нікополі
У понеділок українські чоловіки прибирають завали з будинку, недавно ураженого російською ракетою у Нікополі

"Наша стратегія – знищити логістику, лінії постачання, склади боєприпасів та інші об'єкти військової інфраструктури. Це створює хаос у їхніх силах", – сказав Подоляк.

Україна також щосили намагається накопичити кількість людей та військової техніки, необхідну для проведення повного контрнаступу на півдні, що зазвичай вимагає переваги трьох солдатів до одного. Натомість українці зараз спробували відрізати Херсон, пошкодивши автомобільні та залізничні мости за допомогою недавно поставленої західної реактивної артилерії настільки, що Росія більше не може поповнювати там запаси сил.

За допомогою ракет великої дальності Україна хоче послабити окупантів браком боєприпасів, що змусить росіян битися, як у перші місяці війни

Подоляк додав, що за допомогою ракет великої дальності, поставлених Заходом, Україна сподівається послабити окупантів "браком боєприпасів", що "змусить росіян битися, як у перші місяці війни".

На ранній стадії війни дезорганізованим російським військовим не вдалося захопити Київ після того, як сили вторгнення застрягли у пробках на дорогах, що ведуть до міста, що зробило їх вразливими для української піхоти та протитанкових засобів.

Помічник президента припустив, що напад на авіабазу минулого тижня міг бути справою рук партизанів, але грайливо відкинув припущення, що це міг бути нещасний випадок, як передбачила Москва.

Автор: Maxar Technologies
  Інфрачервоний огляд авіабази Саки після атаки
Інфрачервоний огляд авіабази Саки після атаки

Подоляк дав зрозуміти, що Україна розглядає Кримський міст, який з'єднує анексований півострів із Росією, як законну військову ціль.

"Це незаконне будівництво та основні ворота для постачання російської армії в Криму. Такі об'єкти мають бути знищені", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Подоляк, який був учасником мирних переговорів на ранніх етапах війни, сказав, що Росія не має бажання вести серйозні переговори, доки не зазнає поразки на полі бою.

"Російські вуха відкриваються, коли гігантська військова бита б'є їх по голові", – сказав він.

"Російські війська на півдні України витісняють", CNN, США

За словами західних аналітиків, російським силам в окупованій Херсонській області стає все важче підтримувати потік боєприпасів, бронетехніки та палива для передових частин завдяки узгодженій українській кампанії зі скорочення ліній постачання та складів боєприпасів.

Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський заявив, що значна частина російського військового командування вже покинула Херсон. Українські сили перебувають приблизно за 25 км на північ від міста.

Росіяни можуть піти на інший берег Дніпра з Херсону, щоб не опинитися у пастці, якщо українські удари переріжуть усі наземні лінії зв'язку

У рамках контрнаступу Києва українські сили націлюються на важливі мости, щоб порушити шляхи постачання у Херсоні. Інститут вивчення війни заявив, що росіяни можуть піти на інший берег річки, "щоб не опинитися в пастці в Херсоні, якщо українські удари переріжуть усі наземні лінії зв'язку, що з'єднують правий берег Дніпра з російським тилом".

Останніми днями в соцмережах з'явилися ролики, на яких видно, як відновилися далекобійні артилерійські обстріли Антонівського мосту та автомобільного мосту через греблі в районі Нової Каховки, які зробили їх непрохідними для броньованої техніки. У деяких районах річка має ширину до 1 км, що робить непрактичними понтонні мости. Українці також завдали ударів по залізничних коліях із Криму до Херсонської та Запорізької областей.

Іван Федоров, мер окупованого Мелітополя, заявив, що росіяни все ще розчищають завали на місці залізничного мосту неподалік міста, який було обстріляно минулої п'ятниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише приниження Путіна може покласти край війні

"Противник використовує Мелітополь як логістичний центр для перевезення, перевалки боєприпасів та важкого озброєння. Більшість боєприпасів противник перевозить залізницею. Спостерігаємо міграцію російських військових із Херсона до Мелітополя. Але вони вже вивозять сім'ї з Мелітополя", – сказав Федоров, якого нема в окупованому місті. Він додає, що отримує інформацію із партизанських мереж у місті.

За даними Оперативного командування "Південь" ЗСУ: "За останній тиждень знищили понад 10 складів боєприпасів і вузлів військової техніки. Ці влучення не дозволяють перекидати важку техніку цими мостами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

За словами військових аналітиків, Росія створила потужну ешелоновану оборону, зокрема, прикриття з повітря в Херсонській області, навіть використовує старі радянські танки Т-62 як стаціонарні гармати для оборони. Вони також робили регулярні контратаки проти українських сил, які намагаються просунутися до Херсона. Але росіянам потрібні постачання боєприпасів та палива для підтримки операцій у регіоні. А мости та залізниці – легка ціль.

Тепер, коли США поставили українцям протирадіолокаційні ракети HARMS, вони почали використовувати у регіоні бойові літаки та гелікоптери, а також високоточні далекобійні артилерійські системи. Їхньому прицілюванню сприяє рух опору на окупованих територіях.

Битися віч-на-віч із російськими військами у виснажливій артилерійсько-танковій битві менш продуктивно, ніж бити по тилових позиціях та інфраструктурі росіян

Українці усвідомили, що боротися віч-на-віч з російськими військами у виснажливій артилерійсько-танковій битві набагато менш продуктивно, ніж використовувати нещодавно придбані нові гармати та деякі старі для ударів по тилових позиціях та інфраструктурі росіян.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про нову атаку на російські склади зі зброєю у Криму. Українці рішуче налаштовані звільнити Херсон та інші частини України і просять для цього більше зброї у США та інших союзників. Стратегія знищення російської логістики та складів із боєприпасами працює, хоч і повільніше, ніж хотілося б. Репортаж німецького аналітика з візиту до Києва та заклик до людей на Заході приїжджати подивитися на українську столицю, де твориться сучасна історія Європи та світу.

Зараз ви читаєте новину «"Партизани останніми тижнями відіграють все помітнішу роль у війні" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі