Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
17.08.2022
1

Лише приниження Путіна може покласти край війні

Лідеру, який живе серед фантазій про звірства, не можна дозволити зберегти обличчя

Існує поширена думка, що Володимира Путіна не можна принижувати, інакше він наробить дурниць. Думка помилкова. Путіну не потрібне приниження, щоб зробити щось необдумане. Його приниження – єдиний спосіб покласти край російсько-українській війні та дати Росії шанс повернутися до цивілізації, – пише Олександр Мотиль для The Hill.

Приниження не в тому, щоб образити Путіна, і не в тому, щоб викрити його особисті грішки. Приниження полягає в тому, щоб завдати йому повної та тотальної поразки на полі бою, яка не дозволить "зберегти обличчя", і представити напівправдоподібні докази на користь тієї чи іншої форми перемоги Росії.

Путін має бути принижений, щоб був міцний мир і щоб Росія почала довгий шлях назад до цивілізованого людства

Все, крім такої поразки, врятує путінський режим і Путіна від краху. Це переконає росіян, що їхня віра в Путіна виправдана та їхня відповідальність за військові злочини дорівнює нулю. Це гарантує продовження війни. Путін має бути приниженим, щоб був міцний мир і щоб Росія почала довгий шлях назад до цивілізованого людства.

Геноцидна війна проти українців – війна Путіна. Але це не просто питання щодо його особистого вибору. Він в центрі високоцентралізованої політичної системи, яка, як і система Адольфа Гітлера, процвітає та потребує насильства як для підтримання закону та порядку вдома, так і для залякування сусідів, завоювання їх територій, влади і впливу, а також для виправдання своєї фашистської політики зі своїми внутрішніми прихильниками серед еліт та мас.

Путін особисто оголосив про початок "спеціальної військової операції" 24 лютого, але саме фашистська, імперіалістична російська держава веде бойові дії, здійснює геноцид та знищує Україну. Все це при схваленні, іноді захопленому, а іноді й мовчазному більшості росіян.

У цих умовах, якщо Путіну вдасться уникнути наслідків войовничості Росії, зберігши обличчя та уникнувши принижень, політична та соціальна система, ядром якої він є, продовжуватиме існувати. Її насильницькі політичні переваги, як і раніше, визначатимуть поведінку Росії всередині та зовні. Путін залишиться при владі, і фашистська система, яку він так старанно будував понад 20 років, уціліє. Російсько-українська війна може перерватися на кілька місяців чи навіть років, але це лише дасть російським військовим змогу зализати рани та відродитися. Вона тоді неминуче відновиться, як тільки Путін, його система та її прихильники відчують себе в силі.

Союзники розуміли, що нацистська Німеччина має бути переможена повністю і тотально, що Гітлер має зазнавати принижень без змоги зберегти обличчя

Доречне порівняння з Гітлером. Союзники розуміли, що нацистська Німеччина має бути переможена повністю і тотально, що Гітлер має зазнавати принижень без змоги зберегти обличчя. Все, крім повної і тотальної поразки, означало б продовження існування гітлерівської держави, гітлерівського суспільства та самого Гітлера.

Тільки після того, як Гітлер наклав на себе руки, а нацистська Німеччина капітулювала, німецьке суспільство вдалося денацифікувати, а Німеччину – перетворити на гідне суспільство.

Чи означає це вторгнення в Росію та перетворення її міст в руїни? Звичайно, що ні. Повна й тотальна поразка означає звільнення української території, захопленої Росією у 2014 та 2022 роках. Навіть виведення російських військ до кордонів перед 24 лютого було б достатньо, щоб принизити Путіна. У будь-якому випадку його легітимність в очах еліт і мас буде підірвана, сили, що лежать в основі фашистської Росії, будуть сильно ослаблені, фашистські еліти уявлять себе демократами в підпіллі, а перед російським народом буде важке завдання - позбавитися любові до влади, війни, силовиків та насильства.

Чи не вдасться принижений Путін, не здатний зберегти обличчя до якоїсь божевільної акції на кшталт застосування ядерної зброї? Путін вже переконливо показав, що він помиляється і готовий діяти, відповідно до своїх помилок. Було помилкою думати, що він зможе завоювати Україну за три дні. І все таки він намагався. Нерозумно думати, що він виграє війну. І все-таки він воює. Помилково думати, що російська економіка зможе пережити санкції в цілості та безпеці. І все-таки він це робить. Було безумством дозволяти російським солдатам копати окопи у радіоактивному ґрунті біля Чорнобильського реактора. Шалено грати з безпекою Запорізької АЕС, найбільшої в Європі. Зрештою, безумство відкрито та радісно приступати до геноциду українців.

Хороша новина в тому, що принижений, переможений і позбавлений легітимності Путін має набагато менше шансів зробити щось шалено руйнівне, ніж гордий, який не втратив обличчя

Але хороша новина в тому, що принижений, переможений і позбавлений легітимності Путін має значно менше шансів зробити щось шалено руйнівне, ніж гордий, який не втратив обличчя. Російський фюрер може відчайдушно хотіти в глибині свого бункера натиснути на ядерну кнопку, але приниження втримає від цього генералів, яким слід схвалити таку дурість. Нащо слідувати за колишнім начальником у пекло, коли визнання поразки може призвести до вдалих наслідків для них і для самої Росії?

Лідеру, який живе серед фантазій про звірства, не можна дозволити зберегти обличчя. Його армія має бути розгромлена, його режим має бути повалений, а він принижений. Цілком і повністю. Для того, щоб деякі росіяни схаменулися і щоб у миру був шанс.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі