вівторок, 16 серпня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Наступні кілька тижнів можуть визначити фактичні кордони України на довгі роки" – що пише світова преса

Нова атака на російські склади зі зброєю в Криму. Українці рішуче налаштовані звільнити Херсон та інші частини України й просять більше зброї у США й інших союзників. Стратегія знищення російської логістики й складів з боєприпасами працює, хоч і повільніше, ніж хотілося б. Репортаж німецького аналітика з візиту до Києва й заклик до людей на Заході приїжджати подивитися на українську столицю, де твориться сучасна історія Європи й світу. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Нові вибухи в Криму", Público, Іспанія

Тимчасовий склад боєприпасів російської армії вибухнув у вівторок у Криму, незаконно окупованому Росією 2014 року. Це другий інцидент за два тижні на військових об'єктах РФ на півострові. Хоча Кремль запевняє, що це через пожежу, є теорія, що це тіньовий наступ українських сил, на подив Путіна і його воєнної стратегії.

За повідомленням міноборони РФ, вибухи спричинила пожежа з невідомих причин. Займання сталося о 6:15 за місцевим часом у військовій частині поряд з містом Майське в центральній частині півострова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путінський режим загнав себе в кролячу нору" – Олександр Мотиль

Детонація складу боєприпасів сталася за тиждень після серії вибухів на військовому аеродромі в Саках. За даними України, тоді серія вибухів знищила близько 10 російських бойових літаків, які щодня вилітали із цієї бази для бомбардування цілей у районі Херсона.

Москва заявила тоді, що вибухи на аеродромі сталися внаслідок випадкового займання і не завдали шкоди її військово-повітряному флоту. Однак через кілька днів супутникові фото показали, що внаслідок інциденту знищили не менш як вісім російських літаків, кілька будівель і злітно-посадкових смуг.

Українське підпілля підриває російські бази в Криму

Минулого тижня New York Times опублікувала заяву українського військового високопосадовця, який визнав, що це був організований напад "підпільних солдатів" у Криму, вірних Києву, і які виступають проти російської окупації. Атаці допомагала українська армія і зброя українського виробництва.

"Питання часу – українці налаштовані відвоювати південь", The Guardian, Велика Британія

У зруйнованому офісі адміністрації Миколаєва Дмитро Плетенчук показав колекцію російської зброї – частини російських ракет і касетних бомб.

"Думаю про відкриття бару для ветеранів, коли війна закінчиться. Можна використати ці уламки як прикраси", – сказав він.

Колишнє державне робоче місце Плетенчука перетворилося на руїни. У березні російська ракета влучила в будівлю, внаслідок чого загинули 37 людей і багато ще зазнали поранень. Охоронці дивом залишилися живими. Колегам, які снідали в їдальні, пощастило менше. На сходах і в коридорі нагорі ще є плями крові.

Росія схожа на мавпу з гранатою. Це проблема для світу. Не знаємо, чи збираються вони всіх підірвати

"Ми боремося з довбаними ідіотами. Це добре для нас. Але вони мають ядерну зброю. Росія схожа на мавпу з гранатою. Це проблема для світу. Не знаємо, чи збираються вони всіх підірвати", – каже Плетенчук, демонструючи свій усипаний склом офіс на дев'ятому поверсі з панорамним краєвидом на міську річку й порт.

На початку вторгнення російські війська були близькі до того, щоб захопити Миколаїв, відомий за радянських часів величезною верф'ю. Вони прийшли з Криму, окупувавши Херсон і більшу частину півдня України. У вересні Кремль планує провести "референдуми" в Херсонській і Запорізькій областях, результатом яких майже напевно стане їхня анексія Росією.

Україна сповнена рішучості зупинити це. Президент Володимир Зеленський віддав наказ про контрнаступ. Мета полягає в тому, щоб звільнити Херсон і прилеглі окуповані Росією населені пункти на правому березі Дніпра, потім території на півдні й сході та, зрештою, Крим.

Автор: The Guardian
  Будівля адміністрації в Миколаєві, зруйнована російською ракетою у березні, коли загинули 37 людей
Будівля адміністрації в Миколаєві, зруйнована російською ракетою у березні, коли загинули 37 людей

Через шість місяців війна вступає у вирішальну фазу. Наступні кілька тижнів можуть визначити фактичні кордони України на довгі роки. На Донбасі російські війська продовжують наступ на українські Бахмут і Слов'янськ. На півдні їхня хватка здається хиткішою. Лінія фронту проходить між Миколаєвом і Херсоном спетом з полями й стертими з лиця землі селами.

З червня Україна розгорнула надані США системи HIMARS. Вона вивела з ладу чотири переправи через Дніпро, зокрема Антонівський міст, що з'єднує Херсон з лівобережним містом Олешки. Російські системи ППО С-300 й С-400 здаються безсилими. Висаджено в повітря російські склади боєприпасів і командні пункти. Минулого тижня Київ знищив аеродром "Саки" в Криму під час операції в глибокому тилу ворога. Знищили вісім бойових літаків.

Проте українські командири визнають, що до великого наступу в Херсоні ще далеко.

Автор: The Guardian
  Окуповані частини України
Окуповані частини України

"У нас багато зброї. Але недостатньо, щоб перейти в наступ і розбити ворога. Достатньо, щоб захищати нашу територію", – каже Роман Костенко, проєвропейський депутат, який очолює парламентський комітет з оборони й безпеки. Офіцер спецназу Костенко в березні керував операцією із захисту Миколаєва, де базується він і його підрозділи.

Експерти західної розвідки вважають, що це питання часу, коли росіяни покинуть Херсон і відступлять за річку. Минулого тижня їхнє військове керівництво втекло на безпечніший лівий берег. Російські моторизовані й повітряно-десантні полки посилюють оборону, перекидаючи додаткових солдатів і техніку з Криму.

Поки Байден відмовляється давати Києву ATACMS, які б'ють на 300 км. Аргументація, що Україна може використати їх, щоб ударити по РФ, що, як побоюються США, може призвести до Третьої світової війни

Поки що адміністрація Байдена відмовляється постачати Києву ракети ATACMS, які мають дальність дії 300 км. Аргументація, що Україна може використати їх, щоб завдати удару по РФ, що, як побоюються США, може призвести до Третьої світової війни. Зеленський відкидає цей сценарій і пообіцяв не атакувати російську територію. Пентагон зараз вивчає ситуацію.

Окупований Крим – не Росія. За словами Вашингтона, півострів, посилено мілітаризований Москвою, є законною ціллю для України.

"Якби ми отримали ATACMS, могли б ударити по мосту, що з'єднує Крим з РФ. Це різко змінило б нашу позицію на півдні. Розуміємо побоювання американців. Але з ATACMS можемо ще більше погіршити логістику росіян", – сказав Костенко.

Автор: The Guardian
  Віталій Кім позує для селфі
Віталій Кім позує для селфі

Поки Україна не завдасть удару, Росія здатна щодня обстрілювати Миколаїв. Місто, у якому проживало 240 тис. осіб з півмільйона населення до вторгнення. Воно сильно постраждало. У суботу в нього влучили три ракети "Ураган". Вони зруйнували школи, університет, кілька готелів і ресторан. Щонайменше 121 особа загинула й 534 зазнали поранень, зокрема шестеро дітей.

Внаслідок обстрілу пошкоджено водогін, що постачає воду в місто. Місцева рада встановила колонки. Мешканці проводять частину дня в чергах по питну воду.

Губернатор Миколаївської області Віталій Кім не каже, коли Україна може перейти в контрнаступ.

Захід міг би прискорити звільнення Херсона, давши Україні більше важкого озброєння та не піддаючись утомі від війни

"Це питання часу. Сподіваюся, це відбудеться якнайшвидше. Маємо наказ відвоювати наші території та народ. Захід міг би прискорити звільнення Херсона, давши Україні більше важкого озброєння та не піддаючись утомі від війни", – сказав він.

"Київ вартий того, щоб з'їздити туди просто зараз!", Die Welt, Німеччина

Репортаж доктора Андреаса Умланда, викладача політології Києво-Могилянської академії з 2010 року й аналітика Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень Шведського інституту міжнародних відносин з 2021-го

Повернувшись з двотижневої поїздки до Києва, ділюся досвідом відвідування країни, яка страждає від найважливішої війни в Європі з 1945-го.

Звісно, слід зазначити ризики, пов'язані з такою поїздкою. Подорож у країну, яку роздирає війна, – більше, ніж екстремальний туризм. Насамперед Росія непередбачувана в діях. Українські регіони, у яких сьогодні відносно мирно, завтра можуть зазнати масованих атак.

Але наприкінці липня і на початку серпня в Києві відчував, що ймовірність потрапити під скутер, велосипед чи машину значно вища, ніж зазнати уламкового поранення або померти в будинку, який атакували. Київ, який роздирає війна, напрочуд схожий на українську столицю мирного часу, де я до цього прожив 17 років. Настрій і ритм міста інші, ніж півроку тому. На вулицях більше злиднів, комендантська година з 23:00 до 5:00 та сирени.

Автор: dpa
  Бари переповнені на набережній Київського річкового порту
Бари переповнені на набережній Київського річкового порту

Але вибухи – рідкість у Києві й на заході України. Столиця має гарну систему ППО, яка збиває більшість російських ракет. Хоча напруга в місті відчувається, як і скрізь у країні, справжньої війни немає. Натомість жителі намагаються відновити певний рівень нормальності.

Ціни в гривні різко зросли з початком війни. Але іноземні відвідувачі мають зиск з вигідних обмінних курсів і, як і раніше, знаходять більшість послуг і товарів дешевими. Банки, банкомати, приватні лікарні, аптеки й більшість магазинів працюють у штатному режимі. Вулиці в центрі міста заповнені людьми й автомобілями. Квіти, напої та морозиво продаються в популярних пішохідних зонах.

Численні сайти пропонують дешеві кімнати й квартири. Ресторани знову відчинені. У багатьох подають недорогі якісні страви, вина, спиртні напої та коктейлі, імпортне й місцеве пиво. Десятки грузинських ресторанів, що відкрилися в Києві за останні роки, продовжують пропонувати смачну кавказьку кухню за невеликі гроші. Декілька пляжів на Дніпрі відкриті для безплатного купання. Риболовля популярна як ніколи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для російських солдатів більше немає жодного квадратного метра України, де могли б почуватися в безпеці" – світова преса

Хоча в перші місяці війни бензин був проблемою, зараз його постачання знову стабільне. Після перебоїв у березні й квітні пропозиція в супермаркетах значною мірою відновилася і тепер там пропонують все необхідне для повсякденного життя.

Поліцію і солдатів можна побачити у великій кількості, а деякі вулиці в урядовому кварталі, а також дві центральні станції метро оточені. Вас можуть попросити показати паспорт на КПП. Атмосфера доброзичлива й доволі розслаблена. Влітку Київ уже не галасливе місто для тусовки, яким було до 2014 року, коли розпочалася війна. Але навіть сьогодні це, як і раніше, європейська столиця, яку варто відвідати.

Сьогодні Україна – унікальний туристичний напрямок для тих, хто цікавиться геополітикою, історією, Східною Європою, воєнною справою та міжнародними відносинами.

У Києві можете наживо спостерігати за творенням європейської історії

Тут можете наживо спостерігати за творенням європейської історії і на власні очі побачити одне з найважливіших повоєнних зіткнень на континенті. У таких містах, як Львів і Київ, як і раніше, можете насолоджуватися більшістю вигод сучасного життя.

дедалі більше розвивається новий візновид туризму до місць масових злочинів у Бучі й Ірпені. У центрі Києва – кілька вистав просто неба на військову тему. Серед них добірка знищених російських бойових машин. Завітати в Україну в ці дні не так просто, як пів року тому, але якщо хочете побачити щось важливе, що відбувається в Європі, Київ – те, що потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

Дістатися не так просто, оскільки в країні більше немає авіасполучення. Але є різні поїзди й автобуси з Варшави й Праги. Подорож до Києва тим часом дасть надію, підтримку й гроші українцям.

Хоча українці, білоруси й поляки можуть поки не вважати вас героєм, вони будуть вдячні за те, що займаєте позицію та йдете на певний ризик. І останнє, але не менш важливе, – Путіну й компанії буде не до сміху.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що нове озброєння змінює стратегію України – знекровлення росіян, щоб самі хотіли відступити. Але також Україна затягує наступ на Херсон. По-перше, бракує сил і навичок для такої операції. По-друге, стратегія України – видавлювання росіян, позбавляючи їх сил і постачання. Росіяни хочуть вкрасти й продавати електрику з окупованої Запорізької АЕС, для цього намагаються пошкодити лінії електропередач, щоб вимкнути з'єднання з українськими енергосистемами.



Зараз ви читаєте новину «"Наступні кілька тижнів можуть визначити фактичні кордони України на довгі роки" – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі