пʼятниця, 17 грудня 2021 19:28

Обговорити не лише пропозиції, а й дії в Європі: Росію кличуть на розмову в НАТО

Обговорити не лише пропозиції, а й дії в Європі: Росію кличуть на розмову в НАТО
Російську Федерацію запрошують обговорити її пропозиції щодо НАТО, а також дії в Європі. Фото: REUTERS

В Організації Північноатлантичної ради запрошують Російську Федерацію обговорити не лише її пропозиції, а й дії в Європі.

Діалог може відбутися на засіданні Ради НАТО-Росія у найближчому майбутньому, розповів посадовець з НАТО з штаб-квартири Альянсу у Брюсселі, передає "УНІАН".

"Ми бачили російські пропозиції. І усі 30 країн-членів НАТО узгодили спільну заяву 16 грудня", - розповів посадовець з НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США знають про російські "гарантії безпеки" й ведуть перемовини із Європою - Псакі

У заяві йдеться, що Намусім відомі останні пропозиції Росії щодо європейської безпеки. Усі чітко розуміють, що будь-який діалог з Росією мав би відбуватися на обопільній основі, враховувати стурбованість НАТО у зв'язку з діями Росії, ґрунтуватись на основних принципах і фундаментальних документах європейської безпеки і проходити у консультаціях з європейськими партнерами НАТО.

Якщо Росія здійснить конкретні кроки для зниження напруженості, країни готові працювати над посиленням заходів зміцнення довіри.

Представник Альянсу зазначив, що таку позицію поділяє і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який озвучив її сьогодні на прес-конференції з прем'єр-міністром Болгарії.

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало пропозиції до НАТО щодо так званих "гарантій безпеки". Серед іншого там міститься вимога відмовити Україні в перспективі вступу в Альянс. В опублікованих росіянами проєктах пропозицій до США і НАТО є пропозиція до Альянсу взяти на себе зобов'язання виключити подальше розширення. Зокрема, відмовитись від вступу України.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що НАТО розглядає можливість діалогу з Росією щодо цього питання. Але діалог має включати занепокоєння Альянсу та позицію України.

Зараз ви читаєте новину «Обговорити не лише пропозиції, а й дії в Європі: Росію кличуть на розмову в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі