середа, 05 жовтня 2022 11:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Новий пакет санкцій проти РФ: Угорщина заявила, що "протиснула" свої вимоги

Новий пакет санкцій проти РФ: Угорщина заявила, що "протиснула" свої вимоги
Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна домоглася послаблень для РФ в рамках восьмого санкційного пакета ЄС. Фото: facebook.com/szijjarto.peter.official

Угорщина домоглась того, щоб обмеження ціни на російську нафту не застосовувались до трубопровідних поставок і в екстрених випадках – до морських.

Також домоглась виключення ядерної енергетики з нового пакету санкцій Європейського Союзу проти Росії. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто у Facebook 4 жовтня.

"Так, ми купуємо сиру нафту, яка потрібна для нашої енергетичної безпеки. Ми завзято вели переговори й досягли того, що стеля цін на нафту не поширюється на трубопровідне транспортування сирої нафти, а у разі надзвичайної ситуації не поширюється на морське транспортування, яке його замінює", – написав Сіярто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина будує плани, як вичавити з Єврокомісії заблоковані €7,5 млрд

Додав, що Будапешту "вдалося вивести атомну енергетику з-під санкцій", тож ці санкції "не поширюються і на будівництво нової атомної електростанції "Пакш".

За словами голови МЗС Угорщини, жодна установа, яка має важливе значення для співробітництва в галузі ядерних досліджень та розробок, не потрапила до списку санкцій.

"Таким чином, неодноразово запобігали санкційним заходам, які загрожують безпеці угорського енергопостачання та завдають шкоди угорському народу. Ми й надалі так само відстоюватимемо національні інтереси Угорщини", – заявив Сіярто.

4 жовтня питання восьмого санкційного пакета проти Росії за повномасштабне вторгнення в Україну обговорювали посли ЄС в Брюсселі. Представники держав ЄС досягли попередньої домовленості щодо нового пакету санкцій, зокрема й обмеження ціни на російську нафту.

Очікується, що офіційне рішення про восьмий пакет санкцій проти Росії ухвалять вже 5 жовтня.

29 вересня Європейська комісія запропонувала восьмий пакет санкцій через воєнну агресію в Україні і проведення незаконних референдумів на окупованих територіях. До нього входять зокрема заборона торгівлі з РФ на суму €7,5 млрд та юридична основа обмеження цін на російську нафту.

Зараз ви читаєте новину «Новий пакет санкцій проти РФ: Угорщина заявила, що "протиснула" свої вимоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі