середа, 17 травня 2006 18:35

"Шахтар" знову виграв під керівництвом іноземця

Автор: фото: УНІАН
  Мірча Луческу тренуватиме ”Шахтар” ще три роки
Мірча Луческу тренуватиме ”Шахтар” ще три роки

15-й чемпіонат України з футболу закінчився минулої неділі. Найсильнішою командою країни став донецький "Шахтар". Гірники завоювали титул утретє. І знову "Шахтар" зробив це під керівництвом іноземного тренера — нині єдиного в нашому чемпіонаті. Чотири роки тому донеччани стали чемпіонами під керівництвом італійця Невіо Скали, а упродовж останніх двох років — румуна Мірчі Луческу.

— Досвід Луческу дав йому змогу швидко знайти спільну мову з легіонерами, — каже колишній спортивний директор "Шахтаря" Віктор Прокопенко, 61 рік. — Не всі з них можуть одночасно перебувати на полі, але жодних конфліктів із цього приводу в команді немає. Поставив Луческу і дисципліну.

А от київське "Динамо" так і не наважилося запросити на посаду наставника команди іноземця.

— Керівництво вчинило правильно, — вважає колишній форвард цього клубу Віталій Хмельницький, 62 роки. — Анатолієві Дем"яненку не вдалося з першої спроби зробити команду чемпіоном. Проте завдяки йому припинилися внутрішні суперечки у колективі. Команда почала демонструвати привабливий футбол. Щоправда, так і не навчилася долати масовану оборону суперника.

Кращим легіонером чемпіонату Хмельницький називає бразильця Брандау:

— За останні два сезони він стабільно входить до числа кращих бомбардирів турніру. Минулого року був другим, зараз розділив першість з Окодувою. Останнього, до речі, також слід відзначити. Його голи навіть цінніші, ніж голи Брандау. Окодува виступає за "Арсенал" і не має таких кваліфікованих партнерів, як бразилець у "Шахтарі".

Голи Окодуви навіть цінніші, ніж Брандау

На думку 51-річного тренера Миколи Павлова, який з наступного сезону очолить алчевську "Сталь", найціннішим новачком першості став динамівець Сергій Ребров:

— Ясно, що про Сергія важко говорити як про дебютанта. Але він не грав в Україні п"ять років. За цей час загострилася боротьба за перше місце, з"явилося більше кваліфікованих футболістів. Змінився і сам Ребров. Його тактичний діапазон на полі розширився.

Найбільш невдалим придбанням сезону Павлов вважає бразильського захисника Леонардо, 20 років. Улітку він перейшов до "Шахтаря" з "Сантоса":

— Заплатили за нього чимало (1, 8 мільйони євро. — "ГПУ") — для того, щоб у другорядних кубкових матчах грав.

Найбільш прогресивною командою чемпіонату, порівняно з першим колом, заслужений тренер України Сергій Морозов, 56 років, називає "Таврію":

— У грі сімферопольців у ході другого кола відчувалася жорстка тренерська рука Михайла Фоменка. Тому вони і стрибнули з 14 місця на сьоме підсумкове.

А от луцька "Волинь" друге коло провалила. Після половини дистанції підопічні Віталія Кварцяного, 52 роки, посідали третє місце і претендували на участь у єврокубках. А фінішували 15-ми і вилітають до першої ліги. Сам наставник пояснює це тим, що команда в регіоні нікому не потрібна.

— Ми грали чесно, — каже Кварцяний. — І так само чесно підніматимемося з першої ліги у вищу.

Свою версію символічної збірної чемпіонату виклав Віталій Хмельницький: Шуст — Русол, Федоров, Рац — Гусєв, Тимощук, Назаренко, Ребров, Матузалем — Брандау,  Окодува.




Підсумкова таблиця


 команда  ігри  очки
   1."Шахтар" (Донецьк)  30  75
   2. "Динамо" (Київ)  30  75
   3. "Чорноморець" (Одеса)  30  45
   4. "Іллічівець" (Маріуполь)  30  43
   5. "Металіст" (Харків)  30  43
   6. "Дніпро" (Дніпропетровськ)  30  43
   7. "Таврія" (Сімферополь)  30  39
   8. "Металург" (Запоріжжя)  30  39
   9. "Металург" (Донецьк)  30  39
 10. "Ворскла" (Полтава)  30  37
 11. "Сталь" (Алчевськ)  30  36
 12. "Арсенал" (Київ)  30  35
 13. ФК "Харків" (Харків)  30  33
 14. "Кривбас" (Кривий Ріг)  30  33
 15. "Волинь" (Луцьк)  30  33
 16. "Закарпаття" (Ужгород)  30  15


"Дніпро" зіграє у Кубку Інтертото


Український чемпіонат делегував до єврокубків п"ять представників. "Шахтар" та "Динамо" зіграють у Лізі чемпіонів, запорізький "Металург" і "Чорноморець" виступатимуть у Кубку УЄФА, а "Дніпро" візьме старт у Кубку Інтертото.

Залишають вищу лігу "Волинь" та "Закарпаття". Найімовірніше, їх місця посядуть луганська "Зоря" та львівські "Карпати".

Наступний сезон в Україні розпочнеться 16 липня. Того дня в Одесі за суперкубок зіграють "Шахтар" та "Динамо". 16-й чемпіонат у вищій лізі стартує 23 липня. Нинішні чемпіон і віце-чемпіон зіграють між собою в 13 турі. Відбудеться матч 5 листопада в Києві.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" знову виграв під керівництвом іноземця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі