середа, 04 лютого 2009 18:04

Наших на допінгу не спіймали

Трьох учасників збірної Росії з біатлону спіймано на вживанні заборонених медичних препаратів. Їм загрожує дискваліфікація напередодні чемпіонату світу, який відбудеться з 14 по 22 лютого у Кореї. Це стало відомо після дослідження допінг-проб, узятих на змаганнях у Швеції на початку грудня. Результатів досі офіційно не оприлюднено. Та деякі джерела повідомляють навіть імена цих спортсменів — Іван Черезов, Світлана Слєпцова та Ольга Зайцева.

Диму без вогню не буває. На останніх перед чемпіонатом світу міжнародних змаганнях Слєпцова, яка йшла першою у заліку Кубка світу, несподівано не вийшла на старт. За два дні вона взагалі залишила італійські Альпи й повернулася до Росії — нібито через хворобу.

Усім, хто хоч трохи цікавиться цим питанням, відомо, що раптово заслабнути натреновані й загартовані спортсмени "елітного ешелону" можуть лише з фармакологічних причин. У гонитві за результатами спортсмени не жаліють себе, намагаючись за будь-яку ціну випередити суперника. Буває, що організм не витримує, щось не спрацьовує у комбінації стимулювальних препаратів — і спортсмен втрачає працездатність.

Організм не витримує і втрачає працездатність

Як приклад можна згадати українських жінок-біатлоністок, що претендували на найвищі нагороди Олімпійських ігор-2002, але заслабли перед змаганнями і виступили невдало. Можливо, причиною були саме ті препарати, які допомагають бігти швидше. Але тоді наших на допінгу не спіймали. Не заживши олімпійської слави, українські спортсменки принаймні не зазнали й ганьби.

Тим часом на останніх змаганнях у січні дуже швидко побігли біатлоністи з Австрії. Цілком несподівано вони опинилися серед світових лідерів. Минулорічний скандал із фірмою, яка нібито постачала австрійцям заборонені препарати, чомусь не згадують. Щораз покращує результати і активно готується до чемпіонату світу росіянка Мєдвєдцева, раніше  дискваліфікована за допінг іще під дівочим прізвищем Пильова.

Українських біатлоністів серед перших кандидатів на світові титули поки що немає. Втішає лише те, що на відміну від росіян наших спортсменів немає і у списках підозрюваних у вживанні заборонених препаратів. Хоча до чемпіонату світу ще є час — більше тижня. Тому перелік дискваліфікованих цілком може бути поповнено.

Зараз ви читаєте новину «Наших на допінгу не спіймали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі