понеділок, 14 березня 2016 12:50

Команда крихітних роботів відбуксувала автомобіль

Команда крихітних роботів відбуксувала автомобіль

Американські вчені з інженерного факультету Стенфордського університету показали тягові зусилля крихітних роботів, які працюють не на ефекті тертя, а на адгезії. Інженерам вдалося створити маленькі механізми, що здатні пересувати об'єкти з у 17 тис. разів більшою масою за їх власну. Про це повідомляється у статті видання IEEE Robotics and Automation Letters.

У роботі дослідники розглядали кілька варіантів роботів, які мають різний характер пересування: крокуючий, бігаючий і "адгезійний". Останні показали найбільш вражаючі результати. 6 роботів загальною вагою близько 100 г здатні розвивати зусилля в 200 ньютонів, якого достатньо для того, щоб по гладкій поверхні пересунути 1,8-тонний автомобіль.

Однак, підлога, з якою рухався автомобіль, додатково відшліфовані з метою зменшення тертя, а також саме переміщення відбувається дуже повільно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали переможця першого чемпіонату з гонок дронів

При створенні роботів вчені надихнулися ідеями, які давно реалізовані в природі. Наприклад, нановорсинки на лапках гекона за рахунок ефекту адгезії дозволяють їй чіплятися практично за будь-які поверхні, в тому числі за скло. Раніше ця ж група інженерів демонструвала робота, що працює на такому ж принципі і здатного піднімати по вертикальній поверхні стократний власний вагу.

Нагадаємо, у Дубаї відбудеться перший чемпіонат світу для роботів.

Зараз ви читаєте новину «Команда крихітних роботів відбуксувала автомобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі