понеділок, 29 серпня 2011 15:21

Нові електронні книги імітують шум дощу, грому та крик про допомогу

Нові електронні книги імітують шум дощу, грому та крик про допомогу

Британська компанія Booktrack відкрила нову еру в книговидавництві: побачили світ електронні книги зі звуковими ефектами "кінематографічної якості". Піонером стала "Строката стрічка" Артура Конан Дойла, "проілюстрована" шумом проливного дощу, гуркотом грому та пронизливими  криками. Доступні також твори Оскара Уайльда та Редьярда Кіплінга. Незабаром будуть видані  "Джен Ейр" Шарлотти Бронте та "Ромео і Джульєтта" Вільяма Шекспіра.

За словами розробників (співзасновником компанії є Петер Тіль - член ради директорів Facebook і один з творців PayPal), е-книги обладнані спеціальним програмним забезпеченням, яке стежить за швидкістю читання й намагається вгадати, в якому місці включити ефект.

Якщо ви збираєтесь відлучитися, поставте розповідь на паузу. Booktrack стверджує, що тим самим несе просвітництво в маси, адже такий підхід неодмінно повинен підвищити інтерес до друкованого слова.

Розробники стверджують також, що дослідження, проведене на замовлення компанії Ліелем Лейбовіцем з Нью-Йоркського університету (США), показало, що технологія забезпечує "значні переваги" в порівнянні з традиційними методами читання з точки зору ясності, зосередженості та запам'ятовування інформації. Але не всі з цим згодні.

Наприклад, Девід Ніколс (автор бестселера "Один день", за яким тільки що зняли фільм) заявив, що саундтрек буде відволікати читача. "Це все що завгодно, але тільки не допомога в читанні, - сказав письменник. - Я особисто стомився від електронних книг, тому що постійно доводиться відволікатись на повідомлення про отримання нового електронного листа. Тому на деякий час взагалі від них відмовився".

Озвучені книги призначені для планшетних комп'ютерів; Kindle та інші рідери для цього не підійдуть.

Зараз ви читаєте новину «Нові електронні книги імітують шум дощу, грому та крик про допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі