понеділок, 15 травня 2017 07:10

Трирічна груша не любить пересадок

Автор: ФОТО з сайта www.sazhaemvsadu.ru
  Грушу садять у яму діаметром 80–90 сантиметрів, завглибшки 60. Час висаджування — весна або середина осені
Грушу садять у яму діаметром 80–90 сантиметрів, завглибшки 60. Час висаджування — весна або середина осені

— Мало купити саджанець гарного сорту й чекати багатого врожаю, потрібно з хитрістю підійти до вирощування, — каже 47-річний Максим Шастун із Хмельницького. — Як вибираєте плодове деревце, дивіться на коріння. Воно має бути ­добре розгалуженим і мати міцний стрижневий корінь.

Саджанець краще ­обрати не вище метра. Добре, якщо корінці не вимиті й висушені, а брудні. Так вони краще зберігають вологу і не сохнуть.

— На корінцях не має бути бляшок або шишок. Це ­о­знаки рослинного раку, який знищить дерево навіть у найкращому ґрунті.

Після придбання кореневу ­частину саджанця треба замотати вологою ганчіркою. Так він може перечекати до висадки ще пару днів.

— Щоб деревце краще прижилося, вимочую його в глиняній бовтанці. Для неї дві частини глини змішую з частиною гною. Наливаю поступово стільки води, щоб вийшла суміш, як сметана. Вставляю туди корінець, виймаю і кладу, щоб підсох. ­Потім ще раз вмочую в глину.

Викопує яму діаметром 80–90 см, завглибшки 60 см. Для вишень і абрикос — на 10 см меншу і мілкішу. На дно кладе 150 г суперфосфату, по 100 г калійної солі, аміачної селітри та 1 кг перегною. Зверху засипає землею, щоб утворилася гірка. Яма має бути заповнена на дві третини. Вставляє саджанець, рівномірно розправляє коріння. Засипає ґрунтом і притоптує ногами, щоб утрамбувався. Без цього між корінцями залишаться пустоти.

— Коренева шийка повинна бути на 4 сантиметри вище над землею. Це те місце, де темний стовбур переходить у світліший корінь.

Навколо посадженого дерева робить рівчак і наливає в нього 10 л води. Коли просочиться, мульчує перегноєм.

— Садити грушу треба одразу на постійне місце. Вона не любить пересадок, особливо якщо саджанцю 3–4 роки. Такий точно не приживеться, як би його добре не підживлювали.

Час посадки — весна або середина осені. Добре, щоб поряд росло кілька сортів груш. При перехресному запиленні будуть формуватися крупніші плоди. Відстань між деревами має бути не менше 3 м.

— Обрізати молоді дерева треба тільки, щоб сформувати правильну крону. Не варто цього робити, бо, мовляв, усі сусіди ріжуть. У яблунь та груш на верхівках міцних однорічних гілок закладаються бокові квіткові бруньки. Вони дадуть урожай на наступний рік. Якщо весною щороку обрізати дерево, це відтягує плодоношення.

Ранні груші зберігаються не довше 10 днів

— Крім звичних осінніх та зимових сортів, вирощую ще й ранні. Вони дозрівають в середині липня, — говорить Максим Шастун. — Плоди на дереві міцно тримаються і довго не обсипаються. Але зірваними лежать не більше 10 днів.

Груша дає перший урожай на ­шостий–­сьомий рік після посадки. У саду вирощує ранній сорт Ластівка, Ультрарання та Етюд Київський. Осінні сорти — Велеса та Яковлєва, а зимові — ­Бера й Жозефіна.

Зараз ви читаєте новину «Трирічна груша не любить пересадок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі