понеділок, 15 квітня 2013 05:00

Полуниця виростає завбільшки з яблуко

Автор: фото: Мирослава Соколова
  Кіровоградець Борис Масленко показує фотографії полуниці різних сортів. Розводить найурожайніші
Кіровоградець Борис Масленко показує фотографії полуниці різних сортів. Розводить найурожайніші

— Не кажіть слова полуниця й клубніка, бо це зовсім інші рослини. Правильно це називається суниця садова, а та, що в лісі — лісова,— каже 66-річний Борис Масленко з Кіровограда.

Він 30 років збирає різні сорти полуниці. Має французьку, американську, англійську, італійську й навіть японську. Класифікує за періодами дозрівання: рання, середня та пізня. У кожній групі має по кілька сортів, які найкраще плодоносять в Україні.

— Є різні екзоти з рожевими квітками, ніби в'ющаяся, але людину, перш за все, цікавить урожай і смак. От такі розводжу. Мав діло з білою ягодою. Вона під Києвом на дачі в однієї жінки росла. Познайомився з нею на виставці, прийшла купувати в мене розсаду. Хотіла знати, як сорт називається, а я по опису не міг оприділити. Подзвонила, коли ягоди дозріли, я приїхав до неї із Кіровограда. Узяв собі на розвід, але потім вивів. Мало родить і не така добра, як моя.

Найсмачнішою зі всіх, що їв, вважає французький ранній сорт дарлізетте. На смак й аромат схожа на суницю. Її привезла племінниця з Лондона.

— Вона живе там, приїжджає раз на рік й привозить сорти, які замовляю. Часом передає поштою. Чорний принц, Лорд — це чисто англійські сорти. Вони середні, дозрівають у червні-липні. Їх найбільше беруть, бо врожайні і не примхливі, ягоди великі. Тільки Принц — темнуватий й солодкий, а Лорд — світліший, з кислинкою.

Радить садити полуницю всіх пір дозрівання, щоб мати ягоди з травня до морозів. Першими плодоносять українські сорти Ольвія й Розана Київська. Ягоди збирають у середині травня.

— Фермерам, які вирощують на продаж, із ранніх краще садити італійську Клері. Вона цупка, не тече й дуже солодка. Або американський Ґіґдат Джорней. Він середньо-ранній, але ягоди найбільші з усіх ранніх. Вони завжди дрібніші, ніж середні й пізні, бо швидко доспівають і не мають часу налитися. А цей Джорней виростає до величини курячого яйця.

Найбільшу полуницю дістав від конструктора ракетобудування Володимира Нікіпєлова, який теж захоплюється цією рослиною.

— Приїжджав до Кіровограда торгувати розсадою. Я в нього й купив. Одна ягода 100 грам важить, у мене були й по 120, й по 140. Завбільшки з дрібне яблуко. Це японський сорт Чомора Турусі. Теж у фермерів популярний. Великі ягоди, ще й у липні родить, коли ціна піднімається, бо основні сорти відходять. Ще можна посадити англійський сорт Пенсіонер Челсі. Він не набагато менший, але родить рясно. Цупкий, теж у липні достигає.

Останні ягоди збирає в жовтні з американського сорту Альбіон. Така полуниця навіть після приморозків продовжує цвісти й зав'язувати ягоди.

— Якщо літо спекотне, за 30 жари, то рослина бореться й за рік дає три врожаї. А як до 25 чи в затінку посаджена, то й п'ять може бути.

Із морозостійких добре адаптувалася в українському кліматі Королева Єлизавета, англійський сорт. Ягоди середньої величини, ростуть гронами по 10-15 штук на китиці. Перші достигають у травні, останні — до снігу.

100 кілограмів полуниці із сотки — середня врожайність в Україні. У Польщі вчетверо більше завдяки добривам. Найбільший урожай — тонну — отримують у США. Збирають родючий ґрунт і на тому місці кладуть асфальт. Поверх нього — глину й знятий ґрунт наполовину із добривами. У нього саджають полуницю, яка плодоносить від кінця весни до приморозків. Асфальт не пропускає вниз вологу. Ягода росте великою й рясною весь сезон.

П'ять порад Бориса Масленка, як садити

1. Купуйте не менше ніж п'ять-десять корчів нового сорту. Якщо не все прийметься чи пропаде, залишиться для розмноження.

2. Беріть розсаду, де видно корінь. Він має бути мокрий, із землею. У середині кущика молоді салатові листки — серцевина чи точка росту. Без неї не прийметься.

3. Дрібні коричневі плями на листі не страшні. Їх обривають, щойно рослина піде в ріст.

4. Перед посадкою підстрижіть коріння на третину довжини. Воно не повинно завертатися догори, а серцевина має бути зверху, не присипана землею.

5. У лунку лийте не менше літра теплої води. Садіть у болото, а за 2-3 год. присипайте сухою землею. Перший тиждень поливайте щодня.

Зараз ви читаєте новину «Полуниця виростає завбільшки з яблуко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі