понеділок, 06 серпня 2012 06:15

Півонії пересаджують раз на п'ять років

 

Розлогі кущі півоній, які ростуть п'ятий рік, пересаджують у серпні. 60-річний Олег Гудзь із міста Коростень на Житомирщині робить це хмарного дня або після шостої вечора.

— Зрізую стебла майже нарівні із землею. Обкопую кущ по периметру на відстані 20 сантиметрів. Якщо він старий і великий, обережно розхитую лопатою. Виймаю корч із землі, очищую від ґрунту дерев'яним кілком. Легенько промиваю корінці водою зі шланга. Бруньки дуже легко обламуються. Тому залишаю кущ пару годин полежати у тіні. Коріння підв'яне і стане гнучкіше.

Гострим ножем відтинає гнилі та хворі корінці. Старі й товсті підрізує на 12 см під гострим кутом. Усередину старого куща молотком вбиває клин. Корінь ділиться на три чи більше частин. Якщо середина випадає, там корінці підгнили. Зачищає їх, дезінфікує в міцному розчині марганцівки.

— Пересаджую кущики з частини кореня, мінімум трьох бруньок і кількох здорових корінців. Якщо кущі менші або більші, в них гірше утворюються нові бульби. Тоді півонія майже не росте.

Місце обирає зволожене, сонячне, але закрите від вітрів. Ями 0,5 м завглибшки викопує за два тижні до посадки. За цей час земля всідається.

— Насипаю шар землі, втоптую. Виходить яма на 30 сантиметрів. Досипаю її поживним ґрунтом із перегноєм — півонії люблять органіку. Роблю заглиблення і саджаю корінець. Від верхніх бруньок до землі має бути 4-5 сантиметрів. Великі кущі ставлю просто на втоптану землю і засипаю. Листя обрізую до 30 сантиметрів. Поливаю, злегка утрамбовую руками і мульчую.

Що п'ять років пересаджує також лілеї. Перед цим перекопує грядку.

— Викопую кущ, ділю його. Обрізую стебла. Коріння на цибулинах не видаляю, бо доки виросте нове, вони виснажаться. Саджу їх якнайшвидше, хоча можуть зберігатися в погребі більше місяця. Цибулини промиваю, півгодини протравлюю у розчині 5 грамів марганцівки на 10 літрів води. Обсушую в затінку.

Великі цибулини занурює у розчин фітоспорину. Висаджує по п'ять на глибину 20 см на відстані 30 см. Відстань між групами — 80 см. Обгороджує пластиком, щоб цибулини не розросталися на сусідні ділянки. У деяких сортів стебло спочатку росте під землею і аж потім виходить на поверхню.

Садить також маленькі цибулини. Це дозволяє зберегти сорт.

— Вирощую їх на підживлених грядках. Саджу по 30 штук у ряду на 10 сантиметрів вглиб. Між рядками — 30. Вони мають рости на місці два роки. Якщо більше — загустяться і не буде великих цибулин.

Якщо погода суха, поливає. У серпні також підживлює фосфорно-калійними добривами гладіолуси, жоржини, хризантеми, айстри. Високорослі квіти підв'язує до міцних кілків. Щоб жоржини не хворіли, обрізає у них нижні листки.

Чому погано цвітуть півонії

Півонії вибагливі до ґрунту, вологи та освітлення. Не цвітуть із таких причин:

— темне чи вітряне місце

— завеликі чи замалі кущі

— пересаджують частіше або рідше, ніж раз на п'ять років

— у ґрунті бракує калію або забагато нітратів

— неправильна глибина посадки

— посуха під час формування бруньок

— часті дощі або посуха під час цвітіння

— шкідники

 

Зараз ви читаєте новину «Півонії пересаджують раз на п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі