пʼятниця, 02 вересня 2011 00:30

Грядку під суницю готують два тижні

Автор: фото: Марія КУЗЬМИН
  Катерина Кудла із села Ясениця-Замкова Старосамбірського району на Львівщині увечері, 11 серпня, садить суниці сорту Вікторія. У кожну ямку кидає жменю перегною
Катерина Кудла із села Ясениця-Замкова Старосамбірського району на Львівщині увечері, 11 серпня, садить суниці сорту Вікторія. У кожну ямку кидає жменю перегною

— Зараз найкраща пора садити городню суницю — кущі випустили вуса з молодими пагонами. Весною дадуть урожай. Садити добре на грядці після кропу чи петрушки. Не варто після картоплі та помідорів — суниця може хворіти, — каже директор дослідної станції садівництва Любов Приймачук, 52 роки.

Станція працює у Кам'янко-Бузькому районі Львівщини у селі Неслухів майже півстоліття. Плодові та ягідні культури тут розводять на 757 га. По саджанці та розсаду сюди їдуть з усієї України. Цьогоріч у державний реєстр рослин внесли два нові сорти суниць місцевих селекціонерів — Стефанію та Радославку. Працювали над ними 10 років. Обидва сорти дають великі ягоди, по 10 г кожна. Годяться для консервування та перевезення.

— У Радославки трохи видовженіша ягода і м'якоть світло-червона, а в Стефанії — насичена, темнішого кольору. Урожай збираємо з кінця травня до початку липня. Родять гарно, з одного гектара по 18 тонн. Городникам треба поповнювати сорти кожні три роки, бо ягода вироджується, з'являються пустоцвіти. Таку треба викорчувати.

Садять ягоди впродовж серпня-вересня. Суниця любить рости на рівній поверхні. На крутих пагорбах чи низинах, де накопичується холодне повітря, ягоди пізно достигають та частіше хворіють.

— Якщо ділянка забур'янена, проведіть хіміотерапію. За два тижні до посадки обробіть  гербіцидами раундап чи гліфосат. 100 грамів препарату розведіть у 10 літрах води й обприскайте грядку. Суниця дуже вдячна культура. Якщо під час посадки внесете органічне добриво, то вона гарно родитиме наступного року. Мінеральні препарати не замінять органіки. Намітьте рядки, внесіть перегній та перекопайте.

Суницю висаджують стрічковим та кущовим методом. При стрічковому відстань між рядками — 70 см, між рослинами — 30. При кущовому садять вужче на 10 см. Садити краще під вечір.

Перед посадкою коріння кущів вмочують у бовтанку з води, землі та препарату від шкідників. Від личинок травневого хруща захищають преперати моспілан та актара. Коріння в ямці треба добре розправити, щоб воно розмістилося вертикально, й притиснути. Серцевинка куща має бути над землею.

— Полийте одразу, як посадили. Потім ще раз через день. Міжряддя варто посипати тирсою чи соломою, це затримує вологу в ґрунті. І сприятиме розмноженню дощових черв'яків, що розпушують землю.

Зараз ви читаєте новину «Грядку під суницю готують два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі