понеділок, 18 вересня 2023 19:15

Хвойні голки, сухе листя та пісок: у чому зберігають овочі та фрукти взимку

Хвойні голки, сухе листя та пісок: у чому зберігають овочі та фрукти взимку
Є багато народних засобів для кращого зберігання овочів та фруктів. Фото: goodhouse.com.ua

Зберегти зібраний урожай якнайдовше ‒ важливе завдання усіх городників. Для цього потрібно належним чином підготувати місце для зберігання.

Поради щодо того, як мінімізувати ризик втрати врожаю, зібрала Gazeta.ua.

Вважають, що найкращим місцем для зберігання фруктів та овочів взимку є льох з високою вологістю та температурою повітря дещо вище 0℃. Здавна є чимало народних засобів, що допомагають довго зберігати в погребі урожай овочів та фруктів.

Наприклад, застосовують мох сфагнум. Він добре вбирає вологу та вбиває бактерії. Висушеним мохом перекладають картоплю, моркву, буряки, цибулю, цибулини та кореневища квітів. Він захищає врожай від гнилі, висихання та розвитку патогенних грибків.

Можна також використати хвойні голки. Вони, так само, як мох, мають бактерицидні та антисептичні властивості, тому продовжують термін зберігання картоплі, буряків, моркви та інших коренеплодів. Голки потрібно зібрати, добре висушити та засипати на дно ємності. Зверху складають коренеплоди так, щоб вони не стикалися один з одним і знову насипають шар голок. Шари слід чергувати до верху ємності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберігати гарбузи взимку: перевірені способи

Для зберігання овочів можна також застосувати торф. Він має антисептичні властивості, низьку теплопровідність та може вбирати й утримувати вологу. Із його допомогою можна на тривалий термін зберегти буряк, моркву, картоплю, ріпу, цибулю, помідори, яблука, груші, цибулини квіткових культур та зелень. Потрібно на дно ящика без отворів насипати шар торфу товщиною близько 5 см, а потім укласти ряд плодів таким чином, щоб вони не торкалися один одного. Шари чергують, а зверху все знову засипають торф'яною крихтою.

Для зберігання моркви добре підходить пісок. У ньому вона не гниє, не сохне та не проростає.

Для зберігання буряків, моркви та редьки використовують тирсу. На дно дерев'яного ящика насипають шар підготовленої тирси. Потім, чергуючи її з овочами, закладають ящик до верху. А зверху знову насипають шар тирси. Вона вбирає зайву вологу і не дає овочам гнити.

Деревне вугілля добре підходить для зберігання яблук. Їх укладають у ящики хвостиками нагору, потім присипають товченим вугіллям і щільно закривають кришкою. При температурі нижче +10°С яблука не втрачають своїх смакових якостей до весни.

Для зберігання картоплі можна використовувати вапно. Картоплю слід ретельно посипати сухим вапном, тоді вона чудово збережеться до нового врожаю. Але перед приготуванням картоплі вапно потрібно ретельно видалити.

Використовують для зберігання врожаю також сухе кленове листя. Його укладають на дно ємності з отворами, а зверху розміщують шар яблук або слив. Зверху плоди знову закривають шаром листя.

А виноград зберігають у висушеному кукурудзяному листі. Грона потрібно укласти в ящик без щілин і з усіх боків закрити їх кукурудзяним листям. Так виноград зберігатиметься значно довше.

Якщо капусту зберігати неправильно, вона втратить до кінця зими значну частину вітамінів, стане рихлою і позбавленою смаку.

Тому важливо знати, як і де зберігати капусту взимку, щоб вона залишалась свіжою до весни. Про найпоширеніші методи зберігання капусти пише Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Хвойні голки, сухе листя та пісок: у чому зберігають овочі та фрукти взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі